Opnieuw staking busvervoer in Fryslân: "De werkdruk loopt gierend uit de klauwen"

31 Mei 2018 - 10:03

In drie regio's in Nederland staakt het streekvervoer donderdag weer. Fryslân is een van die regio's. Bussen van bijvoorbeeld Arriva rijden daardoor niet. FNV en CNV organiseren donderdag een 24 uurs-staking. De chauffeurs eisen een betere cao. Volgens de chauffeurs en de vakbonden moeten chauffeurs meer tijd krijgen onder een dienst. "De lucht is uit de busroosters gedrukt", zegt Ron Sinnige van FNV. "Hierdoor hebben de chauffeurs niet eens meer tijd om te plassen en soms ook niet om een kop koffie te drinken of te lunchen."

It busstasjon fan Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

De boze buschauffeurs voeren al maanden actie voor een betere cao. Dichterbij een akkoord met de werkgevers zijn ze nog altijd niet gekomen. Daarom is er een nieuwe actie nodig, vinden ze. "Nee, we zijn geen stap dichter bij elkaar gekomen. De werkgevers blijken zeer hardleers", zegt Sinnige. Speerpunt is de hoge werkdruk bij de buschauffeurs. Daar moet iets aan gebeuren. Meer tijd voor pauze en meer tijd tussen de busritten. Sinnige: "De werkdruk onder de chauffeurs loopt gierend uit de klauwen. Het is klaar, het kan zo niet langer." Onder chauffeurs is dan ook veel animo om het werk donderdag neer te leggen.

Ron Sinnige, vakbond FNV

De vakbonden rekenen op begrip van de reizigers. Die zijn donderdag opnieuw de dupe van de staking, omdat de meeste bussen van bijvoorbeeld Arriva niet rijden. De verantwoordelijkheid voor de staking legt Sinnige van de FNV echter bij de werkgevers: "De staking ligt in de handen van de werkgevers. Wij hopen dat de reizigers begrip hebben voor de staking."

Vervoerbedrijf Arriva adviseert hun Friese busreizigers om donderdag te zoeken naar alternatief vervoer. Verder houdt Arriva actuele informatie bij op hun website.

(Advertentie)
(Advertentie)