Mishandelde tweeling De Haan: 'We dachten dat we doodgeslagen zouden worden"

30 Mei 2018 - 21:52

Ze zijn enorm geschrokken, maar willen toch graag hun verhaal doen: Wander en Jelle de Haan uit Vrouwenparochie. De broers willen graag vertellen wat zinloos geweld met een mens doet. Afgelopen weekend werden beide mannen zwaar mishandeld op het festival Frou Rock in Vrouwenparochie. "We dachten dat we doodgeslagen zouden worden."

Mishannele jonges Frou Rock

De broers weten niet alles meer, maar delen van de avond staan ze nog goed bij. "We waren ongeveer tien minuten binnen toen ze naar ons toe kwamen," Jelle de Haan heeft het woord en vertelt over de daders. "Ze zeiden dat ze ons wel even zouden opzoeken, of iets in die trant."

De jongens hadden op dat moment nog niet in de gaten wie er voor ze stonden en zeiden dat dan ook tegen belagers. Circa tien minuten na het gesprek verlieten de broers de feesttent, waarna ze meteen werden aangevallen. "Ik ben vanachter neergeslagen en vervolgens zijn we helemaal afgetuigd," vertelt Wander. "We snappen niet waarom."

Zwart voor de ogen

De eerste klap kwam van de zijkant en zorgde ervoor dat het Wander direct zwart voor de ogen werd. "Daarna werd er maar doorgeslagen." Jelle die nog even in de tent gebleven was en even later zijn broer voor de zekerheid achterna ging, zag het allemaal gebeuren. "Ik dacht, ik moet hier weg! Ik gaf een van de daders een duw, en toen kwam de rest van de groep op mij af en namen ze mij te grazen." Beide jongens hebben geen idee hoeveel daders er waren. "Ik denk tussen de drie en de zes," vervolgt Jelle zijn verhaal.

De bruorren fuort nei de mishanneling - Foto: OF

Ik tink dat 90 procent van het geweld op het gezicht gericht was

Jelle de Haan

Wander en Jelle hebben onder andere een gebroken neus, blauwe ogen, een blauwe rug en een pijnlijke schouder. "Ik denk dat 90 procent van het geweld op het gezicht gericht was," vertelt Jelle. "We zijn dankbaar dat we er nog zo bij zitten, want van omstanders hoorden we na de mishandeling dat ze dachten dat we doodgeslagen werden. En zo voelden we het zelf ook."

Jelle Haan, in dei nei de mishanneling - Foto: OF

De daders waren voor beide slachtoffers totaal onbekend. "Het heeft veel impact, want je weet niet wáárom ze het gedaan hebben en of ze nu 'klaar' zijn, of niet. Ze namen ons bewust te grazen, want ze zijn twee keer bij ons geweest."

Geen risico

Wander en Jelle waren afgelopen vijf jaar de organisatoren van het Súdhoekster Beachfestival in Bitgummole, maar hebben na de mishandeling besloten daarmee op te houden. "Je hoort van alles en ook dat het daar misschien mee te maken kan hebben. En als de kans bestaat dat het daarmee te maken heeft, dan willen we het risico niet lopen dat er zoiets achter vandaan komt."

Jelle en Wander de Haan - Foto: of simone scheffer

De politie heeft dinsdag vier verdachten aangehouden voor de mishandeling. Er wordt nog gezocht naar filmpjes en getuigen van de mishandeling, maar tot nu toe heeft nog niemand zich gemeld. De politie doet daarom opnieuw een oproep.

(Advertentie)
(Advertentie)