Internationale kunstenaars vullen 499 zielenpanelen

29 Mei 2018 - 22:26
Colorfield Performance - Foto: Omrop Fryslân, Froukje Sijtsma

Toeristen en andere belangstellenden die deze zomer naar Sloten komen om de nieuwe fontein van de Eleven Fountains te bezichtigen, kunnen ook bijna niet om het Land Art-project 'Colorfield Performance' van de Sneeker kunstenaar Dirk Hakze heen. Als je een wandeling maakt over het stukje bolwerk en even stopt bij het kanon, zie je de panelen staan. De panelen vooraan zijn al beschilderd, die achteraan nog wit.

Kunstenaars, dat zijn soms bijzondere vogels. Tenminste, dat vindt kunstenaar Dirk Hakze. Het leek hem fantastisch om in het kader van Culturele Hoofdstad een hele grote groep kunstenaars bij elkaar te zetten en hen één groot kunstwerk te laten maken. In de buitenlucht... en dus staan er in Sloten nu 499 panelen in de weide. Opgesteld in een grote driehoek met zijden van 144 meter. Tot en met eind september komt er elke dag een handvol kunstenaars uit landen uit heel Europa naar Sloten om een paneel op te fleuren. De mensen hoeven zich maar aan één regel te houden:"het kunstwerk moet kleur hebben.

Kunstenaars zijn superindividualisten, maar samen vormen ze ook een gemeenschap.

Dirk Hakze, initiatiefnemer Colorfield Performance

Individualisten als gemeenschap

Volgens Hakze is het uniek wat er in Sloten gebeurd. Nooit eerder zouden zoveel kunstenaars aan een Land Art-project hebben gewerkt. "Kunstenaars zijn superindivualisten. Ieder mens denkt dat hij het middelpunt van de wereld is. Kunstenaars hebben dat in het kwadraat, en dat levert ook wel eens problemen op." Het leek Hakze fantastisch om met 400 andere kunstenaars een groot kunstwerk te maken. Zelf vult hij 99 van de 499 panelen van het Colorfield Performance. "Ook al zijn kunstenaars dus superindividualisten, samen vormen ze ook een gemeenschap."

Tieneke van Montfort wil mensen de kunst van het genieten bijbrengen - Foto: Omrop Fryslân

Spelen

"Als je aan komt lopen, lijken de 499 schilderdoeken net zonnepanelen", zegt kunstenaar Tieneke van Montfort. "Maar als je goed kijkt, zijn het eigenlijk zielenpanelen", filosofeert ze verder. "Iedere kunstenaar geeft zich in deze weide als het ware een beetje bloot." Dat is ook haar boodschap: durf te genieten en voel je vrij. Kunst en het leven zijn pas mooi als ze niet gebonden zijn aan strakke regels.

Kunstenaar Hein van Delft legt toeristen uit wat hij maakt - Foto: Omrop Fryslân

Boodschap

De meeste kunstenaars willen graag een verhaal vertellen, een boodschap overbrengen. De Amsterdamse kunstenaar Hein van Delft maakt van zand, klei en veen van Friese bodem en stukjes overall en kleding een kunstwerk. "Met deze grondsoorten van Friese bodem wil ik laten zien dat wij een verantwoordelijkheid hebben. Het gaat niet goed met onze grond en ik hoop dat mensen zich daar bewust van worden."

Wat willen kunstenaars vertellen aan het publiek?

Verslaggever Froukje Sijtsma maakte een wandeling tussen de kunstpanelen en sprak met kunstenaars Annemarie van der Wulf, Hein van Delft en Ella van der Veen
(advertinsje)
(advertinsje)