Donorkind Betty Veldman weer stukje verder in zoektocht naar haar biologische vader

29 maaie 2018 - 21:59

Al acht jaar zoekt Betty Veldman haar donorvader en er komt nu eindelijk schot in de zaak. Begin mei kreeg ze bericht dat ze een DNA-match heeft met een familielid van haar biologische donorvader. Met hulp van een donordetective, die haar stamboom heeft onderzocht, heeft ze de namen van vier mannen die haar vader kunnen zijn.

In 2010 kreeg Betty te horen dat haar vader, die in 2000 is overleden, niet haar echte vader was. Haar moeder had 31 jaar geleden gebruik gemaakt van een anonieme donor bij de Kremerkliniek in Groningen. Daarna kreeg Betty het gevoel dat ze iets miste in haar leven en begon ze haar zoektocht naar meer informatie. In december 2017 vertelde Betty haar verhaal in Fryslân Hjoed.

Betty heeft een Facebookgroep Kremerkids opgericht voor donorkinderen en donoren die verbonden zijn aan de Kremer fertiliteitsklinieken in het noorden. Met deze groep wil Betty er voor zorgen dat donorkinderen en donoren aan elkaar gekoppeld kunnen worden. En dat lukt. Omdat steeds meer mensen DNA inleveren bij databanken in Nederland en Amerika komen ook in deze groep matches. Maar tot nu toe leverde het nog geen match op voor haarzelf.

DNA

Betty is niet alleen, naar schatting zijn er voor 2004 zo'n 40.000 donorkinderen met een anonieme donorvader. Pas in juni 2004 werd de Wet Donorgegevens Kunstmatige Bevruchting van kracht, wat betekent dat een donorkind vanaf 16 jaar gegeven op kan vragen over de donor. Maar de meeste gegevens daarvoor zijn vernietigd waardoor donorkinderen via DNA-databanken zoeken naar hun donor, broers of zussen. Dat heeft Betty ook gedaan. Ze heeft bij verscheidene instanties DNA ingeleverd, maar tot een paar weken geleden is nooit een familielid gevonden.

"Via de website MyHeritage kreeg ik eindelijk een bericht dat er een DNA-match was." Iemand uit de familie van haar donorvader had ook DNA ingeleverd en dat werd gekoppeld aan dat van Betty. Het is een derdegraads nicht. "Ik was echt overweldigd. Eindelijk een lichtpuntje na zoveel jaren van zoeken."

Betty Veldman - Foto: Omrop Fryslân

Donordetective

Na het bericht komt Betty via de Facebookgroep Donordetective in contact met Ivo van Halen. Hij is zelf donorkind en heeft zijn donorvader al gevonden via MyHerritage. "Ik heb mijn DNA ingestuurd na een uitzending van Pauw. Hij had een aantal donorkinderen in de uitzending en daar leek ik wel erg op." Na een paar maanden kreeg hij de uitslag: zijn biologische vader had ook DNA ingeleverd en woont vijf kilometer van hem vandaan. Sinds die dag in juli 2017 heeft hij veel contact met zijn halfbroer en zus, maar heeft hij zijn donorvader nog niet ontmoet. "Ik heb een soort van loyaliteitsgevoel naar mijn vader die mij heeft opgevoed, dus nu heb ik daar nog geen behoefte aan. Maar die ontmoeting gaat er zeker komen."

Ivo steunt nu als donordetective ook andere donorkinderen in hun zoektocht. Dit doet hij door de stamboom uit te zoeken, zodat ze erachter komen wie hun donorvader is. "Ik vind dat iedereen recht heeft op informatie over waar ze vandaan komen en watvoor genen ze hebben," zegt hij. Ivo vertelt dat het nu zijn hobby is geworden. "Het is net een soort puzzel die je aan het maken bent. Een grote sudoku die je moet oplossen. Ik vind het erg leuk."

Urenlang zit ik Facebook door te zoeken om te zien of ik foto's van mannen kan vinden. Misschien lijk ik wel op een. Dat ik mijzelf in een herken.

Betty Veldman, donorkind

Stamboom

Voor Betty's stamboom is Ivo begonnen met de match die ze had gevonden, een derdegraads nicht. Ivo: "Je kunt zien dat dat haar nicht is omdat ze centimorgans met haar deelt. Dit zijn eenheden in je DNA. Je hebt er 3200 van je moeder en 3200 van je vader. Betty en die nicht hadden 133 gedeelde eenheden." Via deze match heeft Ivo nog twee andere vrouwen gevonden die ook gedeelde genen hebben met Betty. Deze vrouwen hebben zelf ook een stamboom staan op MyHerritage.

Door alle stambomen van de vrouwen aan elkaar te koppelen, maar ook door onderzoek naar geboortecertificaten, overlijdensberichten en andere websites als allefriezen.nl, is Betty haar stamboek nu compleet. Ivo heeft 350 familieleden gevonden die teruggaan tot 1840.

Donorvaders

Maar daar stopt de zoektocht nog niet, want naar aanleiding van de stamboom zijn er vijf mogelijke donorvaders. Betty: "Het zijn allemaal broers en neven van elkaar en een daarvan is overleden. Ik heb een van de mannen een brief gestuurd en die heeft gereageerd dat hij mijn vader niet is." Maar Betty haar zoektocht gaat verder. "Het is onwerkelijk om nu zo dichtbij het antwoord te zijn van wie mijn biologische vader is."

Wat nu?

Betty wil eigenlijk het liefst aanbellen bij alle mannen om te vragen of ze haar vader zijn of niet, maar ze weet ook dat dat niet zomaar kan. "Ik ben me er erg van bewust dat mijn donorvader er voor gekozen heeft om anoniem te doneren. Hij heeft nu waarschijnlijk een gezin en ik wil ook niet dat het hem schade oplevert." Betty heeft daarom hulp ingeschakeld die alle mannen zal benaderen. Als het goed is weet ze over een paar weken wie haar vader is.

(advertinsje)
(advertinsje)