Ate 'Jo Momint' Wiersma wordt honderd jaar

29 Mei 2018 - 20:49

Ate Wiersma uit Wommels is bekend van Omrop Fryslân Televisie en is dinsdag honderd jaar geworden. Hij woont nog zelfstandig en is dankbaar dat hij zo oud mag worden.

Vandaag is het groot feest in Wommels - Foto: Omrop Fryslân

Ate: "Ik vind het een voorrecht om honderd jaar te worden. De kalender zegt het, maar ik voel het niet. Je zou toch zeggen dat je nu wat zwakker zou zijn of de boel niet meer kan onthouden." Maar Ate is superfit en dat komt denkt hij door de gortepap. En zo nu en dan een beerenburgje gaat er ook nog wel in.

Twee jaar geleden was Ate Wiersma de hoofdrolspeler in de oproep voor een 'Jo momint'-filmpje voor het TV-programma Hea!. Ate riep mensen op om een eigen moment te filmen en in te zenden. Nog iedere week komen er veel filmpjes binnen bij Hea!, die ook worden uitgezonden.

Ik vind het een voorrecht om honderd jaar te worden

Ate Wiersma

Getrouwd in de oorlog

Wiersma is geboren in Reahûs op dezelfde boerderij waar zijn kleinkind nu boer is. Na de Mulo ging hij naar de Rijkswinterschool. Leren was niet zijn sterkste punt en toen hij klaar was op school, ging hij meteen werken bij de boerderij van zijn vader en moeder. In 1942 is Wiersma getrouwd en hij en zijn vrouw hebben drie kinderen gekregen. De mooiste herinnering in die honderd jaar was hun 25-jarige huwelijksfeest. Toen Wiersma en zijn vrouw trouwden was het oorlog en konden ze geen groot feest houden. Dat hebben ze later even goed ingehaald.

Wiersma woont op dit moment nog steeds zelfstandig in Nij Stapert in Wommels. Hij doet alles nog zelf en daar is hij trots op.

(Advertentie)
(Advertentie)