Hulporganisatie Fier naar Tweede Kamer met manifest voor hulp aan kinderen

De Tweede Kamer moet zijn best doen om specialistische jeugdhulp te behouden. Dat zeggen deskundigen, bestuurders, kinderartsen, politie, justitie, ouderen en kinderen die deze zorg nodig hebben.
De Veilige Veste van Fier! Fryslân © Omrop Fryslân, Joris Kalma
Directeur Anke van Dijke van hulporganisatie Fier uit Leeuwarden biedt dinsdag in Den Haag een manifest aan met de oproep de specialistische zorg veilig te stellen. Het gaat bijvoorbeeld om topklinische specialistische hulp aan kinderen met een psychose of een bipolaire stoornis, kinderen met eetstoornissen of kinderen die te maken hebben met loverboyproblemathiek.
Gemeenten verantwoordelijk
In 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk geworden voor de jeugdhulp. En die gemeenten hebben ingezet op jeugdhulp dichtbij huis en in provincie. Maar niet alle problemen zijn dichtbij huis op te lossen, zegt Fier-directeur Anke van Dijke.
"Er blijven altijd kinderen die zeer specialistische zorg nodig hebben. Zorg die soms maar op één of enkele plekken in Nederland voorhanden is. Bij de stelselwijziging in de jeugdzorg is onvoldoende nagedacht over de positionering en financiering van deze hulp. Hierdoor dreigt deze schaarse zorg te verdwijnen."
Je stuurt een kind met derdegraads brandwonden toch ook niet naar de huisarts of een algemeen ziekenhuis?
Directeur Anke van Dijke van hulporganisatie Fier
Niet de goede zorg
Organisaties en deskundigen vrezen dat de specialistische jeugdhulp verdwijnt, als er niets gebeurt. "De situatie is nu soms al nijpend. Kinderen met ernstige problemen krijgen nu vaak te lichte zorg. Ze worden te laat doorverwezen naar gespecialiseerde zorg, als ze al worden doorverwezen. Veel kinderen die zeer specialistische hulp nodig hebben komen daar nooit terecht. Dit kan ernstige gevolgen hebben", zegt Van Dijke.
Anna
Anna (16) is een van de kinderen die specialistische hulp nodig heeft. Als klein meisje werd ze thuis verwaarloosd. Ze werd seksueel misbruikt door haar stiefvader en kwam op haar vijftiende gedwongen in de prostitutie terecht. Ze heeft daardoor een aantal heel specifieke problemen, waar de normale jeugdhulpinstanties niet altijd bij kunnen helpen. Specialistische hulp is dan van groot belang.
Anke van Dijke: "Als metafoor voor het belang van specialistische jeugdhulp bij dit soort complexe problemen gebruiken we in het werkveld vaak het voorbeeld van de brandwondencentra. Je stuurt een kind met derdegraads brandwonden toch ook niet naar de huisarts of een algemeen ziekenhuis?"