Harlinger bedrijf helpt met oliebestrijding op Bonaire

29 maaie 2018 - 17:03

Het Harlinger bedrijf BDS heeft een grote opdracht gekregen, om Bonaire te helpen met oliebestrijding. Momenteel worden vijftien containers ingeladen met olieschermen. Die gaan op transport naar Bonaire.

Grut oaljedûk - Foto: of Simone Scheffer

Begin juli gaat ook een team van het bedrijf die kant op. Ze zullen de komende drie jaar de lokale bevolking trainen en opleiden in het bestrijden van olie bij eventuele rampen. De Nederlandse regering heeft geld beschikbaar gesteld voor het project, naar aanleiding van een grote olieramp vorig jaar bij het Bovenwindse eiland.

Harlinger bedrijf BDS naar Bonaire

Het Harlinger bedrijf zal op Bonaire helpen met oliebestrijding.

In opdracht van Rijkswaterstaat heeft het bedrijf de vijftien containers met alle apparatuur gemaakt en geleverd. Momenteel zijn ze bij BDS druk met de verscheping ervan naar de Bovenwindse Eilanden voor elkaar te krijgen. Directeur André Bosch van BDS is zeer ingenomen met de opdracht.

Het is een prachtig project voor ons. We doen dit al 25 jaar dus is het mooi dat je hier voor uitgekozen wordt.

André Bosch
Lyts oaljedûk foar Bonaire - Foto: of Simone Scheffer

In totaal worden er achttien containers met apparatuur naar Bonaire gebracht. Deze week gaat de eerste lading ernaartoe. Grote oliedoeken en ook kleinere varianten, maar ook pompen, ankers en allerhande andere zaken die bij de oliebestrijding worden gebruikt. Naast de apparatuur zal het bedrijf ook zorgen voor de training en opleiding van de lokale bevolking. Dat traject zal in totaal zo'n drie jaar duren.

BDS heeft het razend druk om alles voor elkaar te krijgen. Ze kregen de opdracht van Rijkswaterstaat, omdat ze naast materiaal ook de opleidingen kunnen verzorgen. De tijd tussen het krijgen van de opdracht en de uitvoering is erg krap. Daarom worden nu eerst zeven containers verscheept en later deze zomer nog eens acht.

Het moest in no time. In één keer zeggen ze: "Over twee maanden moet het klaar zijn". Het is een uitdaging.

André Bosch

André Bosch zal zelf de opleidingen op Bonaire verzorgen. En de volgende projecten lijken ook al binnen te stromen. Colombia en Iran zijn plaatsen waar het bedrijf al is geweest om zich te oriënteren. Maar eerst Bonaire. De eerste opleidingen zullen begin juli plaatsvinden.

apparatuer dat nei Bonaire giet - Foto: of Simone Scheffer
(advertinsje)
(advertinsje)