Bewakingscamera redt vier zwanenkuikens in Jonkerslân

28 maaie 2018 - 22:17

Vijf opeenvolgende jaren is het niet gelukt, maar een grote beveiligingscamera heeft zijn werk gedaan. De zwaneneieren in het nest op het land van boer Johan Monkelbaan in Jonkerslân zijn uitgekomen. En dat trekt veel belangstelling.

Zwaan - Foto: Ate de Vries

"Het is overweldigend hoeveel mensen op een leuke of positieve manier hebben gereageerd. Bij het nest, via de e-mail, via Instagram, via Facebook", zegt Monkelbaan. "Er waren al meer dan 14.000 reacties in een week tijd. Het heeft heel veel mensen geraakt dat dit beestje vijf jaar lang zo verstoord is en dat het nu toch goed heeft uitgepakt."

Zaterdag zag ik even en ja hoor: kuikentjes.

Johan Monkelbaan

Boer Monkelbaan over de zwanenkuikentjes

"Afgelopen donderdag was het zover. Het was net als een zwangere vrouw, zo reageerde ze: uit de buurt blijven, want er is iets aan de hand. Ik dacht: nu moet ik oppassen. Zelfs het mannetje was erbij en ze waren beiden behoorlik boos. Donderdag en vrijdag zijn ze blijven zitten. Zaterdag keek ik even en ja hoor: kuikentjes. Het mannetje had twee kuikentjes in de sloot en het vrouwtje twee jongen bij het nest."

Een zwaan met twee kuikentjes in het water - Foto: Johan Monkelbaan

Omdat het zwanennest op het land van Monkelbaan de laatste vijf jaar helemaal vernield werd, had hij een grote bouwcamera laten plaatsen. In een meldkamer werden de beelden 24 uur per dag bekeken door een beveiligingsbedrijf. Monkelbaan: "Ik dacht wel even: moet dit nu wel of niet. Maar ik houd niet van machteloos zijn, dus ik dacht: met deze camera kan ik in ieder geval de vandaal op afstand houden."

Het is een hoogtepunt in mijn leven

Johan Monkelbaan

Nu de zwanen vier kuikentjes hebben, kan Monkelbaan zijn blijdschap niet op: "Het is bij elkaar een hoogtepunt in mijn leven. Zoveel donateurs die geld hebben gestort. Ik wil ook die mensen die aandacht en donaties hebben gegeven, bedanken voor hun steun."

En volgend jaar weer? "Ik denk wel dat we zullen proberen om het op een goedkopere manier te regelen, misschien met bewegingsmelders die het gebied kunnen beveiligen", zegt Monkelbaan.

(advertinsje)