Expositie Jong&Gay in NHL Stenden

28 Mei 2018 - 18:55

De expositie Jong&Gay gaat dinsdag van start in NHL Stenden. Het is een serie portretten en interviews met jonge Friezen tussen de 14 en 19 jaar met als centrale vraag: Hoe is het om tegenwoordig uit de kast te komen?

Gay-jongeren hebben al snel te maken met zaken als afwijzing, uitsluiting, problemen met familie en verlies van vrienden. Daardoor komen zelfmoordgedachten onder deze groep vijf keer vaker voor dan bij leeftijdsgenoten. De antwoorden en portretten in Jong&Gay zijn totaal verschillend.

Djayden (22) en Esther (40)

Friese ambassadeurs

De landelijke expositie van Jong&Gay, met portretten van Marjolein Annegarn, wordt voor de Friese versie aangevuld met drie Friese voorbeelden. Met twee van hen hebben we een gesprek gehad: Djayden (22) en Esther (40).

Djayden is twee keer uit de kast gekomen. Eerst toen hij dacht dat hij homoseksueel was. Toen kwam hij er achter dat hij eigenlijk transgender is en moest hij dat weer bekendmaken. Hij zit nu in transitie en krijgt begin juni een borstoperatie. Djayden is heel blij dat hij nu weet welk persoon hij/zij eigenlijk is. Hij is ook nooit gepest om zijn geaardheid. Maar dat komt volgens hem omdat hij altijd in een seksueel-vriendelijke omgeving heeft geleefd.

Esther is voorlichter bij het COC. Ze heeft als puber lange tijd geworsteld met haar aard. Daarbij heeft ze ook vaak aan zelfmoord gedacht en dat is ze ook daadwerkelijk van plan geweest. Ze valt nu op vrouwen, maar ze heeft ook lang biseksuele gevoelens gehad. Ze is geadopteerd en al die gevoelens zorgden ervoor dat ze het niet meer zag zitten in het leven. Uiteindelijk is ze er zelf uitgekomen, zonder hulp van instanties.

Expositie Jong&Gay in NHL Stenden

Trefwoorden: 
NHL gay expositie
(Advertentie)
(Advertentie)