Tuintips van Klaas Piekstra voor de tuin in deze droge tijd

28 maaie 2018 - 15:51
Foto: ANP

Het is al dagen mooi weer, heerlijk natuurlijk, maar de tuin heeft er wel onder te lijden. Wat kun je daar tegen doen? Tuinman Klaas Piekstra weet raad.

Tip 1: Kijk of voel of de grond water nodig heeft.

Het bovenste laagje grond lijkt wel droog, maar dan is het in de grond nog niet per se droog. Haal de bovenste laag van de grond weg. Maak met een tuinschep of een tuinboor een gat van zo'n tien centimeter. Haal daar wat grond uit en knijp die bij elkaar. Als het kluitje heel blijft, is het nat genoeg. Valt de kluit in drie of meer stukken uit elkaar, dan moet je water geven.

Tip 2: Geef je tuin en je planten 's ochtends en 's avonds water.

Planten en de grond nemen het water dan veel beter op dan overdag, wanneer er veel zon is. Zo ben je er zeker van dat ze genoeg water krijgen. En zo voorkom je ook dat je te vaak water geeft. Mocht de grond overdag toch water nodig hebben, geef dan wat langer water, zodat niet alleen het bovenste laagje water krijgt. Het water moet goed doordringen naar beneden. En wacht dan tot de grond weer water nodig heeft (zie tip 1).

Tip 3: Zet de plant of bloem toch in de schaduw als die niet tegen de warmte kan.

Sommige planten redden het toch niet met alleen 's ochtends en 's avonds water. Zet ze dan toch maar in de schaduw. Anders is het zonde van de plant.

Tip 4: Plant geen nieuwe planten of bloemen op een plek waar gedurende de dag de zon het meest schijnt.

Zo geef je de plant of bloem eigenlijk geen kans. Het zaadje moet niet te veel water krijgen in het begin. Plant bijvoorbeeld bloemen eerst in de schaduw en verplant ze als ze er klaar voor zijn.

Feit of fabel?

Als het een warme dag is, moet je de planten en bloemen overdag geen water geven, want dan kunnen ze verbranden.

Fabel! Plantjes verbranden niet. Overdag met veel zon verdampt veel water. Zo krijgt de plant dus minder water en kunnen de bladeren van de plant gaan hangen.

Klaas Piekstra geeft tuintips

(advertinsje)