Vogelopvang krijgt veel nesten met pimpelmezen binnen

28 maaie 2018 - 13:06

Bij opvang Fûgelhelling worden de laatste tijd veel nesten met jonge pimpelmezen binnen gebracht. De laatste weken zijn het er veel meer dan andere jaren. Volgens medewerkers van de vogelopvang ligt de oorzaak vooral in het warme weer. "Als een van de oudere vogels doodgaat, verlaat de ander het nest," zegt een medewerker van de opvang.

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

Gif

Er zijn ook verhalen dat de vogels doodgaan door het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Vooral het middel tegen de Buxusmot zou gevaarlijk zijn voor de pimpelmezen. Volgens Hetty Sinnema van de vogelopvang is daar geen bewijs voor, maar zou dat een mogelijkheid kunnen zijn.

Sinnema waarschuwt dat mensen niet te snel jonge pimpelmezen naar de opvang moeten brengen Vaak is één van de ouders nog wel in leven. In dat geval zou die een handje geholpen kunnen worden door regelmatig de jongen een mengsel van insecten te geven.

Hetty Sinnema van de vogelopvang

Biologisch bestrijdingsmiddel

Er is een biologisch bestrijdingsmiddel voor de Buxusmot: een eend. De Indische loopeend is gek op de Buxusmot. Met zijn lange nek vreet het beest ze zo uit de heg.

Trefwoorden: 
pimpelmezen warmte vogelopvang
(advertinsje)
(advertinsje)