Twee bedrijven uit Makkum krijgen predicaat Hofleverancier

27 Mei 2018 - 20:00

Koning Willem-Alexander heeft twee Friese bedrijven tot Hofleverancier benoemd. Hoeksema Kapper en Rinia Fietsen uit Makkum kregen het predicaat zondagmiddag tijdens de viering van hun 125-jarig jubileum. Commissaris van de Koning Arno Brok maakte het besluit daar bekend. Er zijn nu 21 Hofleveranciers gevestigd in Fryslân.

Een bedrijf komt voor de titel Hofleverancier in aanmerking als het minimaal honderd jaar bestaat, het al sinds de oprichting in familiehanden is en als het bedrijf ook nog eens van bijzondere betekenis is voor de regio.

It hûs dêr't Hoeksema Kapper yn Makkum yn sit - Foto: Omrop Fryslân

Durkje Hoeksema is de vierde generatie die actief is bij Hoeksema Kapper. In haar zaak worden klanten uitsluitend geknipt. Voor verven of permanent kun je niet bij haar terecht. Ze heeft een vaste klantenkring, die ook uit internationale bezoekers bestaat. Het interieur van de zaak kenmerkt zich door de historische stijl.

Foto: Omrop Fryslân

Rinia Fietsen

Bij Rinia Fietsen is het ook de vierde generatie die leiding heeft over het bedrijf, hier is het bedrijf nu in handen van Timen Rinia. Naast de verkoop van fietsen, houdt Rinia zich ook bezig met de verhuur daarvan. Kortgeleden openden ze een tweede zaak in Harlingen.

Jubileumviering

Beide bedrijven vierden zondag hun jubileum. Dit deden ze onder andere met een snorren wedstrijd en een race op naaldhakken. Commissaris van de Koning Arno Brok benadrukte bij de viering dat beide ondernemers zeer actief zijn in het verenigingsleven in Makkum. Beide winkels hebben een belangrijke sociale functie in het dorp.

Foto: Omrop Fryslân, Auke Zeldenrust
(Advertentie)
(Advertentie)