Friese journalist schrijft science-fiction thriller over gaswinning

27 maaie 2018 - 11:25

Journalist Erik Betten uit Leeuwarden heeft een thriller geschreven over de gevolgen van de gaswinning in Groningen. Het boek met de titel 'Quarantaine' is zijn debuut als thrillerschrijver. Het werk wordt donderdag gepresenteerd in Groningen.

Erik Betten - Quarantaine - Foto: Omrop Fryslân

Het boek vertelt niet over de gevolgen van de gaswinning zoals wij die tegenwoordig kennen uit de media. Betten heeft er een fictieve draai aan gegeven: een bacteriële infectie die besmette mensen in Noord-Nederland tot een soort zombie maakt. De bacterie komt uit een van de gaswinningsputten.

Tweetalig

Het boek is geschreven in het Nederlands, maar enkele personages spreken Fries. Dit wordt in het boek ook niet vertaald.

Fragment uit het boek 'Quarantaine'

"Maar hij stond nog niet op zijn benen of Wybe duwde hem weer omver. Hij landde hard op zijn schouder.

'Aanst gean wy fuort, en jo komme mei, Keamerlid.'

Mee? Waarheen? Homme voelde een paniek opkomen. Op het terrein van deze boerderij had hij nog een kansje op overleven, maar zodra deze losgeslagen kerel hem voor zichzelf zou hebben, was hij er geweest."

Betten is journalist en historicus en heeft intussen verschillende boeken geschreven, onder andere over landschap en geschiedenis. In 2010 won hij een Harland Award, en in 2015 kreeg hij een NCSF prijs voor 'het beste Nederlandstalige science fiction-verhaal.'

(advertinsje)
(advertinsje)