Familie blij met rehabilitatie Sjouke de Zee

27 maaie 2018 - 09:30

Hij heeft heel wat ondernomen en hij is van grote betekenis geweest voor Fryslân, maar hij is nauwelijks bekend: Sjouke de Zee uit Jirnsum. Nu het evenement "Jirn-summertime" ruim aandacht aan hem besteedt, wordt er eindelijk recht gedaan aan De Zee. Zijn kleinzoon, ook een Sjouke de Zee, is er zeer blij mee. "Nu is het zijn beurt".

De 89-jierrige Sjouke de Zee út Akkrum - Foto: Omrop Fryslân

De 89-jarige Sjouke de Zee weet nog goed hoe hij als kleine jongen uit logeren ging bij zijn opa in Hilversum. "Pake zat altijd te schrijven, altijd in de boeken." Sjouke de Zee sr. heeft veel geschreven. "In het Fries, met een kroontjespen en met prachtige kleurige tekeningen erbij". Het was een echte kunstenaar, want tekenen met een kroontjespen is zeer lastig. Er mag geen streepje verkeerd worden gezet, want uitgummen of overschilderen is onmogelijk.

In deze tijd was hij beroemd geweest

Wokke de Zee
Wokke de Zee, frou fan Sjouke de Zee - Foto: Omrop Fryslân

Wokke de Zee komt uit Aldeboarn en trouwde met de kleinzoon van Sjouke de Zee. "Als hij nu had geleefd, was hij een bekende Nederlander geweest. Daar ben ik zeker van". Wokke heeft zich verdiept in het leven van de grootvader van haar man. Vooral in de vrouwen die hij beschreef, in zijn boeken over martelaressen. "Ik vond het erg interessant, maar het was wel moeilijk om de boeken te lezen". De Zee schreef natuurlijk in het oud Fries, bovendien waren het handgeschreven boeken. Het handschrift was niet altijd even makkelijk te ontcijferen.

Foto fan Sjouke de Zee - Foto: Omrop Fryslân

Friese taal

Naast het schrijven en tekenen, was Sjouke de Zee ook actief als Doopsgezinde-predikant en politicus. Hij was overtuigd socialist en wilde als eerste Fries de Friese taal spreken in de Staten. Dat werd hem echter verboden door de Commissaris van de Koningin. Hoewel hij anti-militaristisch was, bezocht hij wel de Friese soldaten die in de Eerste Wereldoorlog gelegerd waren in Vianen.

Grou het volkslied, Jirnsum de vlag

Ed den Dulk

De Zee verdiende zijn geld met een manufacturenzaak in Jirnsum. Hij zorgde ervoor dat de Friese vlag zoals wij die nu kennen, op een professionele manier werd gemaakt en werd erkend als zijnde de officiële provinciale vlag.

Ed den Dulk uit Jirnsum kwam hierachter toen hij zich verdiepte in de geschiedenis van Jirnsum. Dit gegeven maakte hem nieuwsgierig naar de figuur Sjouke de Zee. "Het was net schatgraven. Hoe meer ik mij erin verdiepte, hoe meer er boven tafel kwam over hem. Het was een zeer bijzondere man".

organisaasje Jirnsummertime - Foto: Omrop Fryslân

Centraal figuur

Ed den Dulk en andere betrokkenen hebben daarna besloten om deze bijzondere inwoner van Jirnsum het middelpunt te maken van het evenement Jirn-summertime dat volgende week in Jirnsum plaatsvindt.

Luister naar een reportage over Sjouke de Zee

(advertinsje)
(advertinsje)