'Groot DNA-onderzoek Vaatstra'

22 jun 2012 - 09:43

Er moet een grootschalig DNA-verwandschapsonderzoek komen om de moordernaar van Marianne Vaatstra te vinden. Het openbaar ministerie in Leeuwarden heeft daarvoor een verzoek neergelegd bij het college van procureurs-generaal. Uit onderzoek is gebleken dat de kans erg groot is dat de dader uit de regio komt waar Marianne woonde en in 1999 om het leven is gebracht.

Politie en openbaar minsterie vragen de komende weken de inwoners van de regio hoe zij denken over zo'n grootschalig DNA-onderzoek.

In het rugzakje dat Marianne bij zich had, is een aansteker gevonden waarvan ondertussen duidelijk is dat die in de omgeving van Zwaagwesteinde en bij een tabakszaak in Leeuwarden is verkocht. Als het doorgaat, is het het eerste grootschalige DNA-verwandschapsonderzoek in Nederland. Het onderzoek zou nog dit jaar kunnen beginnen.

Volgens DNA-onderzoeker Richard Eikelenboom werd het tijd dat justitie aandringt op een grootschalig DNA-verwandschapsonderzoek. Eikelenboom heeft bij het Nederlands Forensisch Instituut gewerkt en hij heeft nu z'n eigen onderzoeksbureau, Independent Forensic Services.
Jaren geleden wees hij justitie al op de mogelijkheid van een dergelijk onderzoek, maar daar is toen niets mee gedaan.

(Advertentie)
(Advertentie)