Drie tot zes jaar celstraf voor bemanning drugskotter

16 maaie 2018 - 20:35

Drie tot zes jaar cel. Dat zijn de straffen die woensdag zijn opgelegd in het proces over de drugskotter die afgelopen jaar in Harlingen aan de ketting is gelegd met meer dan 200 kilo cocaïne aan boord. De rechtbank zegt dat er genoeg bewijs is tegen alle vier bemanningsleden, en tegen de eigenaar van de kotter. Dat zijn mensen uit Urk.

De mannen van de Z-181 visten vorig jaar 260 kilo cocaïne uit zee. De drugs waren overboord gegooid door opvarenden van een vrachtschip. De Z-181-bemanning bracht het spul in Harlingen aan wal. Daar werden ze betrapt. 

Een man uit Montenegro kreeg met zes jaar de hoogste straf. Hij zou geen deel hebben uitgemaakt van de bemanning, maar speciaal aan boord zijn gegaan toen het schip uitvoer om de drugs uit zee te halen. Een bemanningslid uit Urk moet vijf jaar zitten. De rechtbank rekent hem aan dat hij niets heeft gezegd over de zaak. De eigenaar van het schip, ook een man uit Urk, kreeg een gevangenisstraf van vier jaar. En de schipper kreeg drieënhalf jaar celstraf. 

Het schip staat vanwege bedrijfstechnische redenen in België geregistreerd. De Z staat voor Zeebrugge. Maar de kotter is eigendom van een Urker rederij.

Trefwoorden: 
drugskotter Harlingen cocaïne
(advertinsje)