Wat gebeurt er met de skeletten van Bolsward?

14 maaie 2018 - 23:03

De vondst van in totaal al zo'n vijftig skeletten bij graafwerkzaamheden in Bolsward is heel bijzonder. Dat zegt archeoloog Wouter Ytsma. "Ik heb nog nooit eerder meegemaakt dat er zoveel skeletten op veertig vierkante meter naar boven komen. Het is ook heel bijzonder dat het skeletten van alle leeftijden zijn."

Maandag werd voor de tweede keer een grote vondst gedaan. Een maand eerder waren ook al menselijke resten gevonden.

Maar wat nu?

"De skeletten worden nu gewassen en dan worden ze onderzocht door een fysisch antropoloog. Hebben ze bijvoorbeeld een ziekte gehad als artrose of artritis? Waar zijn ze aan gestorven? Wat was de sterfleeftijd?"

Daarna worden de skeletten bewaard in een depot in Nuis. Ytsma: "En uiteindelijk is het plan om ze fatsoenlijk te herbegraven, bijvoorbeeld op de gemeentelijke begraafplaats."

Broerekerk

De archeologen hebben meer bijzonders gevonden: "Onder het kerkhof zelf zijn we nu veel dieper. We hebben de onderkant van het bassin bereikt. Daar vonden we een oude kreek. Dat moet allemaal van rond 1300 na Christus zijn. En we hebben waarschijnlijk de ophogingslaag van de basis van de Broerekerk aangetroffen."

(advertinsje)
(advertinsje)