College Smallingerland zonder christelijke partijen

08 maaie 2018 - 20:58

Voor het eerst in de geschiedenis zullen in het nieuwe college van burgemeester en wethouders in de gemeente Smallingerland de christelijke partijen ontbreken. Dat heeft informateur Ton Baas dinsdagavond bekendgemaakt. Het college bestaat de komende jaren uit de ELP, VVD, PvdA en GroenLinks/FNP. De ELP levert twee wethouders. VVD, PvdA en GroenLinks/FNP hebben ieder een wethouder. Vijf voltijdswethouders zijn nodig vanwege het takenpakket met portefeuilles die extra aandacht vragen.

17 zetels

De coalitie vertegenwoordigt met 17 van de 31 raadszetels een meerderheid. De ELP, VVD en GroenLinks hebben deze verkiezingen meer stemmen gekregen dan in 2014. Andere partijen met stemmenwinst kwamen om andere redenen niet in beeld voor de coalitievorming. "De PvdA en FNP hebben stemmen verloren, maar dat geldt - met uitzondering van D66 - ook voor de overige (college)partijen. Door de opstelling van D66 bij de vaststelling van het raadsprogramma ligt deelname aan een coalitie niet voor de hand", zegt informateur Baas.

De coalitiepartijen moeten het nu op hoofdlijnen eens worden over een akkoord en dat opstellen. Dat zal de komende drie weken gebeuren. Wanneer alles volgens plan verloopt, kan het nieuwe college eind deze maand geïnstalleerd worden.

"Zeer zorgelijk"

De ChristenUnie reageerde dinsdagavond scherp op de samenstelling van het nieuwe college. Pieter van der Zwan van de ChristenUnie vindt het "zeer zorgelijk" dat er geen christelijke partij meer in het gemeentebestuur zit. Zaken als de 24-uurseconomie en de koopzondag, christelijke zorgverlening, vluchtelingenwerk en andere zaken die de christelijke identiteit raken, krijgen straks minder aandacht, denkt Van der Zwan. Ook vindt hij het geen goede zaak dat het grote christelijke deel van de bevolking in Smallingerland niet meer 'herkenbaar' vertegenwoordigd is in het gemeentebestuur.

Yntze de Vries van de ELP kijkt er heel anders tegenaan. Volgens hem is de nieuwe coalitie er voor alle inwoners van Smallingerland, ook voor de stemmers op de christelijke partijen. Zijn nieuwe coalitiegenoten hebben dezelfde opvatting.

Trefwoorden: 
Smallingerland
(advertinsje)
(advertinsje)