Lintjesregen: 82 Friezen in de orde van Oranje-Nassau

26 apr 2018 - 12:57

In Fryslân hebben 82 mensen donderdag een lintje gekregen. Dat zijn zes minder dan vorig jaar. Van de gedecoreerden werden 73 mensen benoemd tot lid in de orde van Oranje-Nassau, acht werden benoemd tot Ridder en één persoon werd zelfs benoemd tot Officier.

In totaal kregen 33 vrouwen en 49 mannen de versiersels opgespeld. Vijf keer kregen een echtpaar beiden, dus man en vrouw, een lintje. De oudste was Akke de Jager-Piersma (1936) en de jongste was Jan Jellema uit Wijnaldum. De gemeente Heerenveen reikte dit jaar voor het eerst twee kinderlintjes uit.

In 15 Friese gemeenten zijn burgemeesters hiermee bezig geweest, in vijf gemeenten was er niks te vieren: Smallingerland, Weststellingwerf, Ameland, Schiermonnikoog en Vlieland. Het was druk in de grotere gemeenten zoals De Fryske Marren (7), Leeuwarden (10) en Súdwest-Fryslân spande de kroon met 17 lintjes. Maar ook in Kollumerland kregen maar liefst elf mensen een lintje uitgereikt.

Hoe maak je kans op een lintje?

De meeste mensen die zijn benoemd, zijn jarenlang als vrijwilliger actief geweest voor kerk of sportvereniging, ze hadden bestuursfuncties bij een koor of toneelclub, werkten bij de brandweer of waren mantelzorger.

Zie hier in welke gemeentes, en aan wie, de lintjes zijn uitgereikt.

Kinderlintjes

NIet alleen volwassenen hebben donderdag een lintje gekregen. In Heerenveen zijn de eerste kinderlintjes van Fryslân uitgereikt. Xander ten Den van 15 jaar en Maura Veensma van 16 jaar oud hebben een beloning gekregen van de gemeente. De kinderen zetten zich nu al vrijwillig in, om andere mensen te helpen. In de raadzaal van het gemeentehuis in Heerenveen hebben ze het lintje gekregen van burgemeester Tjeerd van der Zwan.

Het idee om kinderen ook in het zonnetje te zetten, door het werk dat ze voor anderen doen, is ontstaan in de gemeenteraad. Er zijn heel veel kinderen aangemeld, dus volgend jaar worden de kinderlintjes weer in Heerenveen uitgereikt.

(advertinsje)
(advertinsje)