Afghaans gezin uit Burgum mag blijven

20 apr 2018 - 12:36

Het Afghaanse gezin uit het asielzoekerscentrum in Burgum mag toch blijven. Lange tijd leek het er op dat de familie uitgezet zou worden. Vrijdag maakte staatssecretaris Harbers van Justitie en Veiligheid bekend dat hij het christelijke gezin om humanitaire redenen toch toestemming geeft om in Nederland te blijven. Het gezin, bestaande uit vader, moeder en drie kinderen, was al naar Zeist gebracht in afwachting van de uitzetting naar Afghanistan. Dat gaat nu dus niet door.

Het nieuws was voor alle partijen een grote verrassing, onder andere voor dominee Marco Buitenhuis uit Noardburgum. Hij heeft het gezin de laatste tijd vaak gesteund. "Er zijn zoveel mensen die de afgelopen tijd hebben meegeleefd. Geweldig!", zegt hij.

Afscheid nemen

De familie zit nu nog in Zeist. "Hopelijk mogen ze zo snel mogelijk daar weg", zegt Buitenhius. "Dat zal ook wel snel geregeld worden. Maar het zou het allermooist zijn als ze nog naar Burgum zouden kunnen. Het asielzoekerscentrum daar is voor uitgeprocedeerde gezinnen. In die categorie vallen ze gelukkig niet meer, maar ik hoop dat ze terug mogen om hier feest te vieren en afscheid te nemen van vrienden."

De Immigratie- en Naturalisatiedienst zal een woonplaats toewijzen voor de familie. Het kan dus zo zijn dat ze niet in Fryslân komen te wonen.

Trefwoorden: 
afghanistan AZC Burgum Burgum
(advertinsje)