Wisseling van skûtsjes bij IFKS, 'Oude Zeug' verkocht

16 mrt 2018 - 11:06

Oud-IFKS-kampioensskûtsje 'Oude Zeug' is verkocht aan een groep zeilers uit Enkhuizen. Het skûtsje, waar Koos Lamme de afgelopen jaren op voer, wordt stadsschip van Enkhuizen en krijgt de naam 'De Drie Haringen'. In het zeil komt een zeilteken van het stadswapen met drie haringen. De nieuwe eigenaren zijn Thomas de Boer en Marieke Zijlstra van zeil- en surfschool Enkhuizen en Jorrit Jouwsma, eigenaar van de 'Deinemeid'.

De Boer heeft een aantal jaren geleden gezeild met skûtsjes en miste dat. "Het begon toch te jeuken", vertelt hij. Het is de bedoeling dat het team met Lemmer Ahoy voor het eerst zal starten en daarna natuurlijk deelname aan de IFKS. De 'Oude Zeug' werd onder leiding van Eelke Dijkstra twee keer kampioen, in 2002 en 2003. Kampioen worden lijkt De Boer ook wel wat. "Dat is het doel, vanzelfsprekend."

Koos Lamme zal met zijn team verder op de 'Singelier'. In 2016 startte de Amsterdammer Daan van der Meer met dat schip in de C-klasse. Hij wist met zijn team in één keer door te stromen naar de grote A-klasse, maar zal dit jaar dus op een ander schip aan de start verschijnen. Van der Meer neemt skûtsje de 'Opsjitter' over van Willem Zwaga, die nu schipper is van Leeuwarden in de SKS.

Het team uit Amsterdam huurde de 'Singelier' van Henk Keizer, maar die wilde het schip verkopen. Nu Van der Meer in de A-klasse op een ander schip zal starten, wordt de doelstelling wel wat verlegd. "We hopen dat we in de A-klasse kunnen blijven en niet degraderen", vertelt hij. "Een mooie daguitslag, daar gaan we voor". De 'Opsjitter' heeft ook een nieuwe naam gekregen. Het skûtsje gaat verder onder de naam 'Westenwind'.

Trefwoorden: 
IFKS skûtsjesilen
(advertinsje)