Zeehondenopvang wil worden betrokken bij uitvoering adviezen

12 mrt 2018 - 22:19

De vijf opvangcentra voor zeehonden in Nederland willen graag dat de minister van Landbouw gebruik gaat maken van hun expertise op het gebied van zieke zeehonden. Zij zeggen dat naar aanleiding van het advies dat de Wetenschappelijke Raad dinsdagmiddag zal aanbieden aan de minister.

Wat er precies in dat advies staat, is de opvangcentra nu nog niet helemaal bekend. Wel laten ze weten dat ze nauw betrokken willen worden bij een zorgvuldige uitvoering van de adviezen. "Dat de opvang eenduidiger gereguleerd moet worden, staat voor ons buiten kijf. Wij hebben waardering voor het vele werk dat de commissie heeft verricht, maar plaatsten ook tal van kritische kanttekeningen bij het advies tijdens een door de commissie gehouden stakeholdermeeting. We hebben te weinig tijd gekregen om inhoudelijk echt goed in te gaan op de materie," zegt Guus Schweigmann uit naam van de opvangcentra.

Tegenstanders

Denemarken, Noorwegen en Schotland zijn tegenstander van het opvangen van zeehonden. Die landen vinden dat de natuur zichzelf moet redden. Duitsland en Nederland denken er anders over en vinden dat het opvangen wel belangrijk is. Volgens Schweigmann zijn de opvangcentra van belang: "Dankzij deze centra hebben we goed zicht op wat er gebeurt in en om onze zeeën. De opvangcentra spelen een cruciale rol in het voeden van wetenschappelijk onderzoek tot nu toe met relevante data."

Het advies wordt dinsdagmiddag om twee uur aangeboden aan minister Carola Schouten van Landbouw.

(advertinsje)