Grote brand in natuurgebied Fochteloërveen

04 mrt 2018 - 17:13

In het natuurgebied Fochteloërveen is zondagmiddag rond vier uur een grote brand uitgebroken. De brandweer is met twee tankautospuiten en meerdere waterwagens uitgerukt voor de brand, omdat het momenteel erg droog is in het natuurgebied en vanwege de richting van de wind. Om vijf uur gaf de brandweer het sein brand meester. Er wordt met waterwagens nog gependeld om te kunnen afblussen. Een gebied van 100 bij 200 meter is afgebrand.

Amerikaanse methode

De brand in het veen bij Fochteloo is bestreden door de brandweer van Appelscha en van Veenhuizen in Drenthe. De brandweer van Appelscha had de afgelopen week net geoefend op een nieuwe Amerikaanse methode voor het bestrijden van brand in natuurgebieden en kon die kennis nu meteen toepassen. Deze methode is effectief gebleken, vindt woordvoerder Jan Willem Zwart van de brandweer.

Natuurmonumenten

Natuurmonumenten is erg tevreden over het snelle ingrijpen van de brandweer. Daardoor ging maar een halve hectare aan hoogveen verloren. Het natuurgebied is erg droog op dit moment. De brand had op die manier bij minder snel ingrijpen veel schade aan kunnen richten. Ook een berkenbos vlakbij de plek van de brand is gered. Het vuur werd als eerste gezien door een vogelwachter, die meteen de hulpdiensten inschakelde.

Trefwoorden: 
brand Fochteloërveen
(advertinsje)
(advertinsje)