Schuimfabriek legt productie deels stil vanwege gifstof

21 feb 2018 - 13:16

Schuimfabriek Avek Foam in Surhuisterveen stopt met de productie van licht schuim voor onder andere tuinmeubelen en matrassen. Bij de productie is te veel van een bepaalde giftige stof vrijgekomen. Dat blijkt uit metingen. Eenmaal per week komt een uur lang methyleenchloride vrij bij het maken van de lichtste soort schuim. Bij de milieuvergunning, die Avek Foam in 2016 kreeg, was de eis dat de uitstoot aan een bepaalde norm moest voldoen. Bij metingen in augustus vorig jaar was die uitstoot boven die norm.

Geen gevolgen volksgezondheid

GGD Fryslân heeft onderzocht wat de gevolgen zijn voor de volksgezondheid. Milieu-arts Gea de Meer van de GGD geeft aan dat er geen risico voor de omgeving is geweest. "Methyleenchloride kan bij inademing van grote hoeveelheden leiden tot verdoving en bewustzijnsverlies, maar dan alleen bij grote hoeveelheden. We hebben gekeken naar de mate van verspreiding en geconcludeerd dat er geen gevaren voor de volksgezondheid zijn geweest."

Andere grondstoffen

Volgens directeur Roelf Kok zijn de werknemers ook niet in gevaar geweest. Desalniettemin houdt Avek op met de productie. Deze wordt in zes weken tijd afgebouwd, om zo de klanten niet voor het blok te zetten. Tien procent van de productie wordt nu stopgezet. "Dat is voor Avek wel een klap, maar we kunnen het opvangen. En door nieuwe producten te ontwikkelen met andere grondstoffen dan methyleenchloride kunnen we toch verder", zegt directeur Kok.

Trefwoorden: 
GGD Avek Surhuisterveen
(advertinsje)
(advertinsje)