"Harlingen verzakt nog geen millimeter door zoutwinning"

21 feb 2018 - 06:41

De bodem onder Harlingen zakt door de zoutwinning maximaal 2,5 millimeter. Onderzoekster Karin van Thienen-Visser van TNO heeft dat berekend. Zij is één van de experts die dinsdag op een informatieavond belangstellenden bijpraatte over de effecten van de zoutwinning. Een woning van 10 meter lang verzakt dan ongeveer 0,7 millimeter.

Frisia Zout wil op korte termijn beginnen met de winning van zout uit een put dichtbij de haven. In Harlingen zijn ze bang dat de grond daardoor zakt. Volgens Van Thienen-Visser zitten er veel onzekerheden in haar berekeningen. Zo is niet meegenomen wat het mogelijke effect is van de veranderende grondwaterstand.

Lang niet alle Harlingers hebben vertrouwen in de zoutwinning. Zo wil de stichting Oud Harlingen het liefst een nulmeting laten doen. Die kan later helpen bij het vaststellen van de eventuele schade.

Directeur Durk van Tuinen van Frisia Zout denkt dat de zoutwinning veilig kan. Om aan de bezwaren tegemoet te komen, wil hij een deskundige een nog beter meetplan laten opstellen, om zo goed te kunnen monitoren in hoeverre de bodem daalt.

Trefwoorden: 
Harlingen zoutwinning Frisia
(advertinsje)