Zaak-Anema: Gemser haalt uit en minister Bruins reageert

16 feb 2018 - 15:17

Oud-schaatscoach en -chef de mission Henk Gemser uit Oudehaske heeft uitgehaald naar Jillert Anema. Volgens Gemser provoceert Anema aanhoudend en zoekt hij altijd de confrontatie. Gemser reageert daarmee op de beschuldigingen van matchfixing aan het adres van Anema.

Anema heeft tijdens de Olympische Spelen, vier jaar geleden, als bondscoach van de Franse achtervolgingsploeg aangeboden de Nederlanders te laten winnen. Anema zelf wilde niets zeggen over de kwestie.

De zaak-Anema heeft intussen politieke aandacht gekregen. Sharon Dijksma van de PvdA wil van minister Bruno Bruins meer weten over het 'ethisch kompas' van sportkoepel NOC*NSF, die de matchfixing niet zelf naar buiten bracht.

Reactie minister Bruins

NOC*NSF had het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de hoogte moeten stellen van Anema's poging tot matchfixing. Dat zei minister Bruno Bruins van Medische Zorg en Sport vrijdag. "Natuurlijk wil ik dat weten. Als je niets weet, kun je er niet tegen optreden."

Bruins laat de zaak onderzoeken en wil daarna pas inhoudelijk reageren. "Matchfixing hoort niet thuis in de sport. Het beneemt de lol in de sport", stelt hij.

(advertinsje)
(advertinsje)