Goud met Fries randje op olympische 5.000 meter vrouwen

16 feb 2018 - 14:22

Alweer goud met een Fries randje op de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Esmee Visser won de 5.000 meter in Gangneung in een persoonlijk record van 6.50.23. De schaatsster was beter dan de Tsjechische Martina Sábliková, die met 6.51,85 als tweede eindigde. Derde werd Natalia Vorinina uit Rusland in 6.53.98.

De Friese inbreng in deze gouden medaille komt van de trainer van de 22-jarige Esmee Visser. Remmelt Eldering uit Noardburgum is namelijk de coach van de olympisch kampioene. Hij is overdonderd door het goud. Eldering is sinds mei trainer van de schaatsster uit Haarlemmermeer. De debutante op de Spelen traint met het jeugdige mannenteam van RTC Noord, waar Eldering trainer van is.

Vochtige oogjes

Stiekem had de Fries wel een beetje gehoopt op succes van zijn pupil en de spanning liep flink op, nadat zij een goede tijd had neergezet. Toen Sábliková reed, waren de spanningen op hun hoogtepunt. De ontlading was daarna groot, vertelt de trotse coach. "Ik had wel even vochtige oogjes."

De komende dagen laten Visser en Eldering alles wat op zich afkomen en zal de Noardburgumer wel een feestje vieren, verwacht hij.

De Olympische Spelen in Pyeongchang duren van 9 tot 25 februari. Omrop Fryslân doet elke dag rechtstreeks verslag van de verrichtingen van de Friese sporters op de radio en online. Al het nieuws over de Spelen is te vinden op omropfryslan.nl/os.

(advertinsje)
(advertinsje)