Shorttrackmannen missen relayfinale door diskwalificatie

13 feb 2018 - 13:30

De Nederlandse shorttrackmannen ontbreken volgende week donderdag in de finale van de aflossing op de Olympische Spelen. Het team van bondscoach Jeroen Otter werd tijdens de halve eindstrijd van de 5000 meter relay gediskwalificeerd. Sjinkie Knegt kreeg bij een inhaalactie in de laatste bocht een straf. Eerder lukte het ook de shorttrackvrouwen al niet de eindstrijd te bereiken.

Sjinkie Knegt was duidelijk in zijn oordeel na de uitschakeling van de Nederlandse shorttrackmannen bij de aflossing. "Het ging gewoon mis'', zei de winnaar van het zilver op de 1500 meter.

"Zo is de sport"

Knegt probeerde in de slotronden nog te redden wat er te redden viel. "Ik kon het gat nog 'closen'. Maar de juiste passeerbeweging zat er niet in. Het oordeel van de jury valt vervolgens niet in ons voordeel uit, dat kan, zo is de sport. De energie was er wel, maar het kwam er niet op de goede manier uit."

De uitschakeling van de twee aflossingsploegen is een tegenvaller voor de Nederlandse shorttrackers. Zowel de mannen als de vrouwen werden vooraf kansen op een medaille toegedicht.

De jury was er snel uit

Vanaf het begin van de halve finale, met China, Canada en Kazachstan als tegenstanders, zat Nederland niet lekker in de wedstrijd. Knegt moest vaak gaten dichten die zijn teamgenoten lieten vallen. Bij een uiterste poging alsnog bij de eerste twee te eindigen en naar de finale te mogen, ging Knegt binnendoor en schaatste hij een Canadees onderuit. De jury was er vrij snel uit dat die actie diskwalificatie inhield.

Revanche

In maart vorig jaar behaalden de Nederlandse mannen in Ahoy nog de wereldtitel. In Gangneung wilden Otter en zijn shorttrackers revanche nemen voor de finale van de vorige Spelen in Sotsji. Freek van der Wart ging in de eindstrijd onderuit, waardoor Nederland een medaille kon vergeten. Ook in Zuid-Korea ging het echter mis.

De Olympische Spelen in Pyeongchang duren van 9 tot en met 25 februari. Omrop Fryslân doet elke dag rechtstreeks verslag van de prestaties van de Friese sporters op radio en online. Al het nieuws over de Spelen is te vinden op omropfryslan.nl/os.

(advertinsje)
(advertinsje)