Rechter: definitief einde aan zelfstandigheid De Friesland

08 feb 2018 - 18:45
Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

De fusie van zorgverzekeraars De Friesland en Zilveren Kruis Achmea kan gewoon doorgaan. Dat heeft de rechter donderdag bepaald. Met de fusie komt een einde aan de eerdere relatieve autonomie van De Friesland.

In een eerste reactie laat De Friesland weten dat de ondernemingsraad, en de directies van De Friesland en Achmea, de uitspraak nu eerst met elkaar en met de medewerkers gaat bespreken. Daarna wordt bepaald wat de vervolgstappen zijn.

Samenwerking was uitgesteld

Juridisch gezien zijn De Friesland en Achmea al gefuseerd. Vakbonden, medewerkers en ondernemingsraad waren tegen de fusie. Ze probeerden om de fusie bij de rechter tegen te houden. In afwachting van het besluit van de rechter hadden De Friesland en Achmea de organisatorische samenwerking uitgesteld.

Behoud 'eigenheid'

Volgens de rechters blijkt uit het fusiebesluit en uit de toezeggingen van Achmea dat zowel Achmea als De Friesland belang hecht aan het behouden van de 'eigenheid' van De Friesland, ook na de fusie. Het is de bedoeling dat De Friesland door de fusie minder kwetsbaar wordt en een stevigere financiële basis krijgt.

De Friesland is sinds 2012 onderdeel van Achmea en had een relatief zelfstandige positie.

Geen gevolgen voor medewerkers

In januari meldde Achmea dat de fusie voorlopig geen gevolgen zou hebben voor de medewerkers. Het verzekeringsbedrijf zei dat met de directie en de ondernemingsraad van De Friesland gepraat wordt, onder andere over baangaranties.

(Advertentie)
(Advertentie)