Biologische boer Engwerda wil Nederlandse staat aanklagen

06 feb 2018 - 21:33

Biologisch melkveehouder Gerben Engwerda uit Tytsjerk wil de Nederlandse staat aanklagen, om te voorkomen dat hij koeien naar de slacht moet brengen. Hij had nog de hoop dat de Tweede Kamer dat zou voorkomen. Een motie van SP-Kamerlid Frank Futselaar, om biologische melkveehouders meer ruimte te geven, haalde het niet.

'Verrot'

Engwerda vindt het 'typisch' voor het Nederlands landbouwbeleid. Dat is volgens hem 'verrot' en vooral gericht op de intensieve veehouderij. Als er niets verandert, moet hij ongeveer twintig van zijn Fries roodbont en zwart Fries-Hollandse koeien naar de slacht brengen.

Engwerda begon in 2015 met investeren. Hij heeft zijn stal uitgebreid en extra koeien gekocht. Omdat Nederlandse koeien teveel mest produceren, moet de veestapel teruggebracht worden tot het niveau van begin 2015. Omdat hij op papier teveel koeien heeft, wordt hij nu al gekort op zijn melkgeld.

Geen oog

Het steekt Engwerda dat de politiek geen oog heeft voor kleine biologische boeren. "Wij boeren volledig duurzaam, geven koeien de ruimte en leveren goede melk. Een mestprobleem hebben wij ook niet. En precies deze groep wordt gestraft." De melkveehouder heeft zijn hoop nu eerst gevestigd op het Europees Parlement. Dat zou moeten opkomen voor de kleinere biologische boeren, die ook nog werken met zeldzame koeienrassen. Als er niets verandert, is het voor Engwerda einde oefening. "Het wordt moeilijk de zaak op deze manier renderend te houden. Dan moeten de koeien naar de slacht", aldus Engwerda.

(advertinsje)
(advertinsje)