Jan Smeekens is vlagdrager in Zuid-Korea: "Een enorme eer"

02 feb 2018 - 12:38

Sprinter Jan Smeekens mag uit naam van Nederland de vlag dragen bij de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Zuid-Korea. Dat heeft TeamNL vrijdag bekendgemaakt. De opening is volgende week vrijdag in Pyeongchang.

Smeekens, inwoner van Sneek, won bij de Spelen van 2014 zilver op de 500 meter. Hij dacht dat hij goud had, maar kwam twaalfduizendste tekort. Michel Mulder won toen in Sotchi het goud. Smeekens werd vorig jaar wereldkampioen op de 500 meter.

Voor Smeekens is het een eer om de vlag te dragen, zo zegt hij zelf. "Ik heb geen moment getwijfeld. Ik vind het een enorme eer en het geeft me een gevoel van waardering voor wie ik ben en wat ik doe."

Chef de mission Jeroen Bijl over de keus voor Smeekens: "Jan is een uniek sportman. Als eerste Nederlandse wereldkampioen op de 500 meter, een afstand die jarenlang door andere landen werd gedomineerd. Zijn verhaal uit Sotsji is bekend. Jan dacht daar heel even olympisch kampioen te zijn. Vervolgens bleek het goud voor zijn landgenoot Michel Mulder. Ik heb diep respect voor de wijze waarop Jan daar in Sotsji en de jaren daarna mee is omgegaan."

De openingsceremonie in het Olympisch Stadion begint om acht uur 's avonds, Zuid-Koreaanse tijd. In Nederland is het dan twaalf uur 's middags.

(advertinsje)
(advertinsje)