Organisatie LF2018 kijkt tevreden terug op opening

29 jan 2018 - 19:31

Tevredenheid, misschien wel meer dan dat. Dat gevoel overheerst bij de organisatie van de opening van Culturele Hoofdstad 2018. Ondanks de kou en de regen kwamen er 40.000 bezoekers op de opening af. En het verliep zoals men had gehoopt. "Onze verwachtingen zijn overtroffen," zei Ira Judkovskaja, regisseur van de opening. "De verhalen op vrijdagavond met volle musea en soms wachtrijen en dan zaterdag de focus op Leeuwarden."

"De ontlading kwam bij mij toen het koninklijk paar met de kinderen de trap opliep om de klok te luiden. Toen kreeg ik een brok in de keel," vertelt Tjeerd van Bekkum, directeur van LF2018. "Het gebeurde nog eens toen ik het terugkeek op uitzending gemist."

"Ik vond de televisieregistratie te makkelijk", zei reclameman Wytze Visser in Fryslân Hjoed. "Er wordt teveel naar Fryslân gekeken op een cliché manier. En het roept ook vragen op. Wat heeft bijvoorbeeld Erik Hulzebosch daarmee te maken? Waar Culturele Hoofdstad voor bedoeld is, kwam niet naar voren. Dat is een schande en tegelijkertijd toch ook wel een gemiste kans."

"De dingen die we zagen, zijn al bekend. Culturele Hoofdstad is juist bedoeld om dat wat er al is, in een ander perspectief te zetten. Dat mensen denken: 'Huh? Maar dat is het ook!' Nu blijft het oppervlakkig."

"De meeste mensen in de rest van Nederland zullen het mooi vinden dat ze clichés zien, maar uiteindelijk gaat het daar niet om. De televisiewereld gebruikt clichés, want dat maakt het toegankelijk en is goed voor de kijkcijfers. Maar de boodschap dat je wilt uitdragen, dat er iets onder de huid zit, dat komt niet naar voren."

"Ik denk niet dat de organisatie van Culturele Hoofdstad invloed heeft gehad op de televisieregistratie. Inhoudelijk klopt dat misschien niet, maar er is wel uitzendtijd aan Fryslân besteed. Je bent wel in 'the picture'. Misschien niet op de wijze waarop wij het willen, maar mensen weten nu wel dat Leeuwarden Culturele Hoofdstad is."

Europa

Visser vindt verder dat de relatie met Europa te weinig in de registratie zat, uitgezonderd de projecten van verschillende talen. "Het enige echte Europese werd door Frans Timmermans gedaan. Hij hield een prachtige rede over waarom Leeuwarden een goede keuze is voor Culturele Hoofdstad", zegt Visser. "Timmermans heeft het over het verschil tussen patriottisme en nationalisme. Bij patriottisme zeg je 'Wij zijn trots op waar wij vandaan komen'. En nationalisme is veel meer foute trots, zoals: 'Wij zijn beter dan anderen'."

Het eigene en andere invloeden

"Dat is een mooie boodschap, dat wij als Fryslân zeggen: 'Wij zijn trots op wat we zijn en dat willen we graag laten zien.' Maar tegelijk ook de vensters opendoen om andere invloeden op ons af te laten komen."

Trots

"Inhoudelijk was voor mij de toespraak van Timmermans het mooiste moment", zegt Visser. "Het was niet wat mij het meeste raakte, maar er werd wel wat gezegd waar wij trots op kunnen zijn. Daar is het voor bedoeld. Dat is waar wij als Fryslân voor moeten staan."

(Advertentie)
(Advertentie)