Schaapherder eist duidelijkheid over beheer Groene Ster

11 jan 2018 - 21:10

Schaapherder Sam Westra uit Leeuwarden wil graag nog voor het voorjaar weten, hoe hij het Groene Stergebied bij Leeuwarden precies moet beheren met zijn 180 schapen. Mogen zijn schapen ook beschermde bloemen en planten eten of moet hij die afschermen met gaas? Volgens Westra stelt het natuurbeleid van de provincie scherpere eisen aan het natuurbeheer, dan zijn opdrachtgever, de gemeente Leeuwarden. Van de gemeente heeft Westra daar echter geen informatie over gekregen.

Bezwaarprocedure

Omdat de hoeder snel wil weten waar hij aan toe is, eist hij donderdag in een bezwaarprocedure bij de Provincie Fryslân dat de provincie snel alle relevante stukken openbaar maakt. Van Westra zelf mag het beheer wel wat ecologischer.

Wat zijn de regels?

Westra kreeg eerder bekendheid door zijn strijd tegen de gemeente Leeuwarden, toe hij de aanbesteding van het werk als schaapherder verloor. Westra doet sinds die tijd hetzelfde werk als onderaannemer. Hij kwam er in het voorjaar van het afgelopen jaar achter dat er nu andere regels gelden voor het beheer van de Groene Ster. Sinds die tijd probeert hij te weten te komen wat die nieuwe regels precies zijn. Leeuwarden beschrijft het gebied heel anders dan de provincie. Volgens de gemeente werkt Westra in het gebied met 'voedselrijke vegetatie', maar de provincie omschrijft hetzelfde gebied als 'flora- en faunarijk grasland'.

Duidelijkheid

Westra vraagt zich nu af, op welke manier hij het gebied moet beheren. Hij heeft hier samen met zijn juridisch adviseur geregeld contact over gehad met de Provincie Fryslân. Omdat dat nog niet de gewenste duidelijkheid heeft opgeleverd, eist de schaapherder donderdag op een openbare hoorzitting dat de provincie alle stukken die van belang zijn snel openbaar maakt. Westra vraagt verder ook om een bijdrage in de kosten van de juridische bijstand.

(advertinsje)
(advertinsje)