Pluimveehouders boos op actiegroep door schokkende beelden

20 des 2017 - 19:39

Pluimveehouders zijn boos op de actiegroep Ongehoord die beelden heeft gepubliceerd, waardoor grote problemen zijn te zien binnen hun sector. Het gaat onder andere om beelden die zijn gemaakt op de boerderij van Piet Faber uit Nijeberkoop. Hij is ook de voorzitter van de vakgroep pluimveehouderij. Op de beelden zijn dode kippen te zien en sommige die in onmacht liggen. De actiegroep stelt op zijn website dat de beelden 100 procent echt zijn.

In een reactie bij NRC Handelsblad zegt woordvoerder Johan Boonstra van Ongehoord dat het problemen zijn en dat het slecht gaat met het dierenwelzijn. Pluimveehouder Faber heeft echter een volledig ander verhaal. Op de beelden zijn witte kippen te zien, maar Faber werkt al jaren met bruine, zo zegt hij. Faber ontkent niet dat er kippen dood zijn gegaan in zijn stal. "Maar wij moeten die opruimen. Ik zou ze ook niet missen, als ze zo duidelijk zijn te zien. Als de NVWA, de voedsel- en warenautoriteit, langskomt en dit zo aantreft dan heb ik een groot probleem."

Volgens Faber gaat het nu juist steeds beter met de sector. Tot twee jaar geleden was 23 procent niet op orde. Het ging dan meestal om het stalsysteem. Dat cijfer moet en kan nog beter, vindt Faber. "Daar werkt de sector zelf ook hard aan," zo zegt de pluimveehouder. Volgens Faber probeert de actiegroep met de beelden een aanslag te doen op de sector. Er wat aan doen heeft volgens hem geen zin. "De groep vraagt ons transparant te zijn, maar als je ze zelf wilt vinden, is dat bijna niet te doen."

(Advertentie)
(Advertentie)