Zoektocht naar vermiste Remon Bruinsma: een overzicht

13 des 2017 - 14:10

Remon Bruinsma uit De Westereen wordt nu sinds bijna twee weken vermist. In de nacht van donderdag 30 november is hij voor het laatst gezien in de Oude Doelesteeg en op de Nieuwestad. De 18-jarige was op stap in Leeuwarden, maar kwam niet thuis. Een overzicht van wat er daarna gebeurd is, van dag tot dag.

Donderdag 30 november

Remon Bruinsma is met klasgenoten van Stenden op stap in Leeuwarden. In de Oude Doelesteeg raakt hij zijn klasgenoten en de jongen bij wie hij zou slapen kwijt. Volgens wat de familie heeft begrepen, is Remon op een bepaald moment door portiers en politieagenten weggestuurd en zit hij een poos voor het gebouw van de C&A aan de Nieuwestad. Hij heeft daar misschien zitten wachten op de jongen bij wie hij zou slapen. Om ongeveer drie uur praat een medewerker van een café nog met hem. Hij vertelt Remon dat hij zijn jas dicht moet doen, omdat het koud is. Volgens die man is Remon goed aanspreekbaar. Politieagenten praten ook nog met hem en vragen of hij een taxi nodig heeft. Om vier uur is hij nog gebeld. Een tweede gesprek heeft hij, zo lijkt het, weggedrukt of geweigerd. Camerabeelden laten zien dat hij daarna in de buurt van de Kleine Kerkstraat is. Een speurhond, ingezet door de familie, leidt naar de achterkant van schouwburg De Harmonie. Bij het water loopt het spoor dood.

Vrijdag 1 december

De mobiele telefoon van Remon Bruinsma wordt vrijdagochtend gevonden in de stad. Zijn moeder, Ansje Dijkstra, plaatst vrijdagavond een oproep op Facebook. Die wordt al snel duizenden keren gedeeld.

Zaterdag 2 december

Zaterdagmiddag wordt met een boot gezocht in de gracht aan de Leeuwarder Nieuwestad. Dat levert niets op. Ook is gezocht aan de oevers van de stadsgrachten. De politie bekijkt beelden van beveiligingscamera's in de binnenstad.

Maandag 4 december

De politie zoekt maandag in een groter gebied in Leeuwarden verder. Met meerdere boten zoeken ze in het water van de Westersingel en bij de Prinsentuin. Ook bekijken ze beelden van beveiligingscamera's en cirkelt een politiehelikopter boven Leeuwarden. De familie van Remon Bruinsma vraagt mensen om camerabeelden beschikbaar te stellen als ze die hebben van de Leeuwarder binnenstad. Ze hopen dat er camerabeelden zijn die meer duidelijkheid kunnen geven over wat er met Remon gebeurd is tussen 2 uur en 6 uur 's ochtends in de nacht van donderdag op vrijdag.

Dinsdag 5 december

Een groep mensen zoekt dinsdagochtend naar Remon Bruinsma. Ze treffen elkaar om 9.30 uur bij de C&A op de Nieuwestad. De oproep komt van Andrea Elzinga op Facebook. Ze vindt dat de vermissing al veel te lang duurt en wil daarom zelf in actie komen. Ze hoopt zoveel mogelijk mensen mee te krijgen. Het bericht wordt vaak gedeeld op Facebook.

De politie zoekt ook dinsdag op en om het water in Leeuwarden. Ze zetten duikers in om het water bij schouwburg De Harmonie te onderzoeken. Daar is door sonorapparatuur iets in het water gezien. De duikers onderzoeken waar het precies om gaat. De zoektocht levert niets op.

Woensdag 6 december

De zoektocht gaat woensdag verder, op dezelfde plek, bij het water bij schouwburg De Harmonie. De politie zoekt met honden, sonar en teams gespecialiseerd in dreggen.

De politie meldt om half vijf dat ze de zoekactie op het water voor woensdag zonder resultaat afsluiten.

Donderdag 7 december

De zoekactie op het water en bij de grachten in het centrum van Leeuwarden gaat donderdag, een week na de verdwijning, verder. Zo'n vijftig vrijwilligers zoeken 's ochtends in het natuurgebied de Grote en Kleine Wielen. Ze denken dat de jongen mogelijk heeft geprobeerd naar huis te lopen. Aan het begin van de middag wordt de zoekactie op het water stopgezet, die heeft niets opgeleverd. Er wordt wel verder gezocht in de stad. Daarnaast worden camerabeelden goed nagekeken op mogelijke sporen van de vermiste Westerener.

Vrijdag 8 december

Met man en macht is de politie van Leeuwarden ook vrijdag weer op zoek naar Remon Bruinsma. Met een politiehelikopter is boven het spoor van Leeuwarden tot station De Westereen naar de jongen gezocht. Dat heeft niets opgeleverd. De politie houdt rekening met de mogelijkheid niet meer leeft, maar het kan ook zo zijn dat hij nog wel in leven is, zegt een woordvoerder. Tot en met donderdag is met boten, duikers en sonar naar hem gezocht. De politie krijgt nog alle dagen tips in de vermissingszaak en waardeert dat zeer.

Zaterdag 9 december

De familie van de vermiste Remon Bruinsma zoekt een meisje dat hij in de nacht van zijn verdwijning is tegengekomen in Leeuwarden. De moeder van Remon, Ansje Dijkstra, doet die oproep op Facebook. Op camerabeelden heeft de familie gezien dat Remon meerent met een groepje van vier of vijf personen van de C&A op de Nieuwestad tot de Doelesteeg. Op de hoek aangekomen, wijst een blond meisje uit dat groepje naar de andere kant van de Nieuwestad. Remon rent daarna snel die kant op.

Zondag 10 december

Het blonde meisje dat zich meldt in verband met de vermissing van Remon Bruinsma, is niet het meisje dat wordt gezocht. Dat schrijft de moeder van Remon op haar Facebookpagina. Na het bericht op Facebook waarin het meisje werd opgeroepen zich te melden, schrijft de moeder van Remon dat een meisje contact heeft gezocht, maar het blijkt dat het niet om het meisje gaat dat gezocht werd.

De reddingsbrigade zoekt zondagochtend in Lekkum naar de vermiste Remon Bruinsma. Dat doen ze in en om de jachthaven van het dorp en op de Dokkumer Ee. Er bestaat een vermoeden dat het lichaam van Remon mogelijk door de stroming in dat deel van de Dokkumer Ee beland is. De zoektocht levert niets op.

Maandag 11 december

De politie zoekt maandagmiddag opnieuw naar de vermiste Remon Bruinsma. De zoektocht richt zich vooral op de grachten en andere binnenwateren in de Friese hoofdstad. De politie doet dit alleen op basis van zicht. Dat betekent dat er niet met dreggen naar de vermiste 19-jarige jongen wordt gezocht. Naast de zoektocht bij het water is de politie ook nog steeds bezig om de tijdlijn van de avond van de vermissing compleet te krijgen. Alle dagen bekijkt de politie op welke manier ze moeten zoeken.

Woensdag 13 december

Groepen vrijwilligers zoeken woensdagochtend naar de nog altijd vermiste Remon Bruinsma. De jongen uit De Westereen wordt al 12 dagen vermist. De zoektocht van de vrijwilligers richt zich vooral op de omgeving van het Van Harinxmakanaal. Ook bij de Snekertrekvaart en bij het Prinses Margrietkanaal gaan ze zoeken.

Er zijn nieuwe beelden van Remon Bruinsma. De camerabeelden waarop Remon te zien is, tonen dat hij in de Doelestraat rent. Dat is een straat bij de Groeneweg. Daar is te zien dat hij linksaf slaat richting het Oldehoofdsterkerkhof. Daarna is niets meer te zien.

De familie en politie vragen mensen die in de nacht van 30 november op 1 december op de Groeneweg en omgeving iets hebben gezien om dat te melden en vragen opnieuw met klem om camerabeelden op en om de Groeneweg / Oldehoofdsterkerkhof. Ook de andere kant van de Groeneweg willen ze graag zien om uit te sluiten dat hij een andere kant op is gerend.

Donderdag 14 december

Twee weken nadat Remon Bruinsma vermist raakte, verplaatst de zoekactie zich naar buiten de stad. De politie zoekt in natuurgebied de Grote Wielen met een speciaal team naar eventuele sporen van Remon. Dat doen ze om uit te kunnen sluiten dat hij naar zijn woonplaats De Westereen is gelopen.

Daarnaast onderzoekt de politie de track and trace op Remons telefoon. Eerder deze week had de familie dat gevonden en doorgegeven aan de politie. Met de track and trace hoopt de politie meer duidelijkheid te krijgen over waar Remon de dag en nacht van de vermissing is geweest.

Zondag 17 december

Er staan bewakingsbeelden online die zijn gefilmd vanaf de stille kant van de Nieuwestad. Op die beelden is te zien dat een groep mensen aan de andere kant van de Nieuwestad voor de C&A langs loopt. De vermiste Remon Bruinsma zou een van hen kunnen zijn en anders heeft de groep Remon misschien gezien. Aan het eind van het filmpje slaat de groep de Oude Doelesteeg in. De familie roept de mensen in de groep op om contact met ze op te nemen.

Maandag 18 december

De groep op het filmpje dat zondag naar buiten werd gebracht, meldt zich. De politie praat dezelfde dag nog met het groepje, maar zij kunnen zich niets over Remon herinneren.

Zaterdag 23 december

Op diverse plekken in en om Leeuwarden wordt zaterdag weer gezocht naar de vermiste Remon Bruinsma. Bruinsma uit De Westereen wordt al drie weken vermist. Hij werd voor het laatst gezien in de binnenstad van Leeuwarden na een avondje stappen. Sindsdien is hij spoorloos.

Tientallen vrijwilligers zochten naar Remon in natuurgebied De Grote Wielen. Ook werd zaterdagochtend gezocht bij het Leeuwarder station. Ook de politie is zaterdag opnieuw op zoek gegaan. Er werd onder meer met politiehonden gezicht in de omgeving van de Leeuwarder vliegbasis.

Zondag 24 december

Informatie, tips of ideeën over de verdwijning van Remon Bruinsma zijn in het kerstweekend van harte welkom bij de politie. De politie krijgt de informatie het liefst telefonisch op telefoonnummer 0900-8844.

Dinsdag 26 december

Vrijwilligers van de Stichting Signi Speurhonden zoeken dinsdag in Leeuwarden opnieuw naar de vermiste Remon Bruinsma. Esther van Neerbos van de stichting neemt drie speurhonden mee voor de zoektocht. Ze beginnen bij De Harmonie te zoeken en daarna zullen ze met een bootje het water op. De stichting heeft twee duikers achter de hand. Mochten de honden een spoor vinden, dan kunnen de duikers onder water zoeken.

Remon verdween in de donderdagnacht van 30 november op 1 december na een avondje stappen. Zowel de politie als vrijwilligers zijn al die weken naar hem op zoek. Komende donderdag, 28 december, zal er opnieuw een groep vrijwilligers op pad om te zoeken met speurhonden. Mensen die willen meezoeken, kunnen zich om 12.30 uur melden op het station in Leeuwarden.

Aanstaande donderdag, 28 december, gaat opnieuw een groep zoeken met speurhonden. Mensen die mee willen doen, kunnen zich om 12.30 uur melden op het hoofdtreinstation in Leeuwarden.

(advertinsje)