Geert Mak ontvangt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2017

27 nov 2017 - 17:28

Schrijver Geert Mak heeft maandagmiddag in Amsterdam de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2017 ontvangen. Het betreft een prijs van 75.000 euro voor zijn gehele oeuvre. De prijs werd uitgereikt door koningin Máxima en is bedoeld voor mensen die veel hebben betekend voor cultuur, natuur en wetenschap. Volgens de jury heeft Mak een grote staat van dienst als schrijver van historische boeken. Mak, bekend van het boek 'Hoe God verdween uit Jorwerd', woont afwisselend in Amsterdam en in Fryslân. Aanvankelijk woonde hij in Bartlehiem, maar dit jaar kocht hij een huis in Jorwert.

"Door zijn ongeëvenaarde verteltrant heeft hij de historie voor velen tot leven gewekt. En niet alleen de geschiedenis van Nederland, maar ook die van Europa", aldus het Prins Bernhard Cultuurfonds.

''Koningin Máxima was hartverwarmend'', zei Geert Mak na afloop tegen Omrop Fryslân. ''Ik was wel een beetje zenuwachtig, want je weet niet wat er gaat gebeuren. Maar het was heel leuk. Nynke Laverman trad op. En er waren gedichten van Gysbert Japicx op muziek gezet. Fries, maar het was ook Amsterdams en Amerikaans. Zoals ik ben."

"Vanavond is er nog een receptie en daarna ga ik met vrienden eten. Dat wordt heel gezellig, dat weet ik nu al. Ik ben ook alweer met een nieuw boek bezig. Dat gaat over Europa. Daar gebeurt van alles. De geschiedenis draait op volle toeren", zei Mak.

(advertinsje)
(advertinsje)