Fries overnachtingsnetwerk voor pelgrims krijgt vorm

26 nov 2017 - 19:32

Er wordt hard gewerkt aan een netwerk van speciale overnachtingsplaatsen voor pelgrims in Fryslân. Deze zogenaamde 'refugio's' kunnen gebruikt worden voor een pelgrimstocht naar St.-Jacobiparochie, en ook daarna, als het mogelijk is. Friese leden van het Nederlands Genootschap van St.-Jacobiparochie zijn hiervoor gevraagd. Het project heet Santiago aan het Wad en maakt deel uit van de activiteiten rondom Culturele Hoofdstad.

Pelgrimstocht

Dan wandelen en fietsen er mensen in estafettevorm langs een aantal routes, vanaf de Belgische grens naar St.-Jacobiparochie en Zwarte Haan, een soort omgekeerde pelgrimstocht. In de richting van het zuiden heb je speciale refugio's waar je als pelgrim kunt overnachten, en af en toe ook wat te eten kunt krijgen. Voor de Reformatie waren er ook dergelijke plaatsen in Fryslân, maar die zijn er nu nauwelijks nog.

Naast oud-pelgrims die wonen aan de route, doet ook de stichting Oude Friese Kerken mee. Lokale commissies bekijken of ze ook slaapplaatsen kunnen aanbieden in hun kerk. De tocht begint op 3 februari en de mensen arriveren op 25 juli.

(advertinsje)
(advertinsje)