Actievoerder: ''Demonstratie wordt opgevat als provocatie''

17 nov 2017 - 20:55
Piteprotest by de yntocht fan Sinteklaas yn Rotterdam - Foto: ANP

Er zijn signalen dat er ook mensen zijn die op een minder ludieke wijze dan met Friese vlaggen de actievoerders tegen Zwarte Piet uit Friesland willen houden. Dat zegt Jenny Douwes. Ze wilde actievoeren tegen de Pietenprotesten. Die horen niet thuis op een kinderfeest, zegt ze. ''Ondergronds is er al langer veel meer aan de hand. Fryslân is boos en vastberaden'', schrijft Douwes op Facebook. Autoriteiten hebben hun actie verboden. Tegenstanders mogen wel demonstreren. Douwes heeft er geen vergunning voor aangevraagd, zegt de gemeente Dongeradeel.

''Autoriteiten durven geen stelling te nemen''

Dezelfde autoriteiten zijn volgens Douwes mede schuldig aan het gedoe. ''Een ding is me duidelijk geworden deze dagen: deze rotzooi, deze zoveelste oorlog om niks, komt mede doordat de autoriteiten geen stelling durven te nemen tegen gerel tijdens een kinderfeest.'' De demonstratie van de actiegroep tegen Zwarte Piet valt niet goed in Fryslân, zegt Douwes. ''Jullie demonstratie wordt opgevat als een provocatie, als rellen om het rellen en bewust moeilijkheden opzoeken. Friezen houden hier niet van en de reacties zijn niet mis te verstaan.''

Douwes roept iedereen op om als normale mensen met elkaar om te gaan. ''Wees niet meer bang om je mening te uiten, maar houd het netjes en luister gewoon naar elkaar.

(advertinsje)
(advertinsje)