Omrop TIP: Wat maakt een thuis tot een thuis?

11 nov 2017 - 10:10

Waar voel jij je thuis? En wat geeft je dan het gevoel dat je thuis bent? Met deze vragen ging Froukje op reis door Fryslân. Op het schip de Eestroom voer ze door de provincie, samen met haar vader, schipper Jan van Wengerden.

Vlak voordat Froukje van Wengerden geboren werd, verhuisden haar ouders naar het Noorden van Fryslân. Ze gaven haar een Friese naam, en op haar paspoort staat voor eeuwig een Friese geboorteplaats. Al op jonge leeftijd droomde ze van een wereld ver weg van Fryslân, en op haar achttiende verhuisde ze naar Amsterdam. Ruim tien jaar later komt ze terug naar Fryslân, samen met haar vader en zijn schip de Eestroom.

Onderweg sprak Froukje met veel mensen over het thema thuisvoelen. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal. Dat leverde een road-movie op, met de vraag: wat maakt een thuis tot een thuis? Waarom trekt de één het liefst van de ene plek naar de andere, terwijl de ander zijn hele leven op dezelfde plek wil blijven wonen?

De Fryslân DOK documentaire Thúshaven Bartlehiem gaat zaterdagmiddag in première op het Noordelijk Filmfestival en is op zondag 12 november vanaf 17:00 uur ieder uur te zien op Omrop Fryslân TV.

(advertinsje)
(advertinsje)