Boterhistorie Balk komt terug in audio-botertour

30 okt 2017 - 22:45

Balk moet vanaf komend jaar september een nieuwe attractie erbij hebben. Als alles meezit, kunnen toeristen en inwoners van Balk dan een botertour lopen door het dorp. De botertour heeft als doel om een stuk van de historie van Balk, en dan voornamelijk de centrale rol die boter daarin heeft gespeeld, te laten zien. De wandeltocht gaat langs verschillende huizen van boterkoopmannen en ook langs een plaats waar vroeger de boterwaag werd gehouden.

De botertour zal bestaan uit audiofragmenten en filmpjes. Hij is bedacht door Engelien Bouma en Wietse Bouma, uitbaters en eigenaren van het Bûterhûs uit 1633. Na een grote renovatie in 2015 wordt het tegenwoordig gebruikt als VVV-kantoor en als bed and breakfast.

Om het hele plan voor elkaar te krijgen is zo'n 18.000 euro aan subsidie nodig. Die wordt aangevraagd via het Historisch Werkverband Gaasterland. De tour moet komend jaar op monumentendag, de tweede dinsdag van september, aanvangen. Geïnteresseerden kunnen de tour gratis downloaden met een app op de telefoon.

Trefwoorden: 
Botertour Balk
(advertinsje)
(advertinsje)