''Als ik aan je wil zitten, dan doe ik dat''

21 okt 2017 - 21:18

#metoo maakt heel wat los in de wereld. Ook in Fryslân komen de tweets voorbij waarin vrouwen en soms ook mannen aangeven met seksuele intimidatie of zelfs seksueel geweld te maken te hebben. 'MBO-leraar van het jaar' Conrad Berghoef toetste de meningen in zijn klas op de Friese Poort in Drachten. Hij schrok: 'Ik denk dat zonder uitzondering alle meiden uit de klas wel op de een of andere manier te maken hebben gehad met seksuele intimidatie en, misschien ben ik naïef geweest, maar dat vind ik schokkend.'' Hij heeft het dan niet alleen over betasting of verkrachting, maar voornamelijk nafluiten of naroepen op straat. Wat hij ook heel erg vond was dat de meisjes vertelden dat ze op stap of op feestjes altijd wel in de kont worden geknepen, of een hand op een plaats voelen waar ze die niet willen hebben.

''Je voelt je bekeken''

Een reactie van een jongen op het nafluiten was dat hij dat als compliment bedoelde. De meisjes in de klas ervaren dat niet zo. Dat nafluiten gebeurt volgens hen niet omdat ze zo'n mooi karakter hebben, het gaat om hun uiterlijk. ''Je voelt je heel erg bekeken, niet fijn, je voelt je toch wat viezig ofzo'', legt Lyndsey uit. Manon herkent dat en realiseerde zich na het gesprek in de klas dat het eigenlijk heel vreemd is dat ze het normaal vinden.

''Als je het niet wil, duw hem aan de kant'', was ook een reactie. Dat heeft Lyndsey eens geprobeerd. Maar die jongen kwam toen heel dreigend voor haar staan en zei: ''Als ik aan jou wil zitten, dan doe ik dat.'' Lynsey schrok daar enorm van en voelde zich heel klein en geïntimideerd. ''Ik wilde weglopen, in de wc gaan zitten en huilen.'' Manon kan zich helemaal voorstellen dat je een jongen niet snel aan de kant duwt. Jongens zijn groter en sterker dan zij, je weet niet wat ze zullen doen. Ze had eigenlijk wel wat medelijden met de jongen die dacht dat dit de oplossing zou kunnen zijn.

Een oplossing zien ze in de klas van Conrad niet meteen. Het is een maatschappelijk gebeuren. #metoo haalt het taboe er wat af en dat is al een vooruitgang. Vrouwen moeten grenzen aangeven, maar het begint bij het beeld dat mannen van vrouwen hebben. Lyndsey: ''Het is mijn lichaam, het is niet van jou, zit er dan ook niet aan.''

Luister zondag in Buro de Vries naar de reportage met Conrad, Lyndsey en Manon.

(Advertentie)
(Advertentie)