Omrop TIP: Mata Hari in beeld

21 okt 2017 - 19:32

Het was afgelopen week 100 jaar geleden dat, de in Leeuwarden geboren, Mata Hari door een Frans executiepeloton werd doodgeschoten. Sinds die tijd houdt zij ons in haar greep. Van een verleidelijke danseres tot een gevaarlijke spionne, van een femme fatale tot een slachtoffer van misbruik, steeds wordt een ander beeld van haar geschetst. Omrop Fryslân reisde af naar Parijs en probeerde erachter te komen wat voor aantrekkingskracht die stad nu net op Mata Hari had.

Publicist Hanneke Boonstra schrijft blogs en een boek over Mata Hari. Boonstra dacht lang zelf familie te zijn van de spionne en haar zoektocht naar Mata Hari levert dan ook prachtige verhalen op.

De Franse historicus Jean Pierre Turbergue komt ook aan het woord. Hij is de man die als eerste alle geheime documenten heeft ingekeken die decennialang opgeborgen lagen in het Franse militaire archief van Vincennes. Turbergue heeft de zaak door en door bestudeerd en komt tot interessante conclusies over de spionageactiviteiten van Mata Hari.

Daarnaast volgen wij in deze Fryslân DOK Tet Rozendal, de actrice die in de huid van Mata Hari kruipt. Na afloop van haar tournee nam zij een paar levenslessen van Mata Hari over, die haar leven op de kop zetten. Tet Rozendal krijgt nu voor de eerste keer de kans om haar voorstelling in Parijs te spelen

De Fryslân DOK documentaire 'Mata Hari' is op zondag 22 oktober om 17.00 uur en daarna vanaf 18.00 ieder uur bij Omrop Fryslân op televisie te bekijken.

Trefwoorden: 
Omrop Tip
(advertinsje)
(advertinsje)