De palingstand in het Friese binnenwater blijft zorgelijk

21 okt 2017 - 13:30

Palingvissers, waterschappen, natuurorganisaties en provincies zijn het er allemaal over eens: de palingstand in het binnenwater is nog steeds niet optimaal. Ondanks alle maatregelen blijft het voor de paling zwaar om het Friese binnenwater te bereiken. Om de stand weer op peil te krijgen wordt vaker paling uitgezet. Het initiatief komt onder andere van de stichting Dupan, waar ook de beroepsvissers van het binnenwater in vertegenwoordigd zijn. De stichting wil met het uitzetten de palingstand vooruit helpen.

​Er wordt in totaal zo'n 1000 kilo geslachtsrijpe paling uitgezet. Zo'n 700 kilo daarvan werd zaterdag in Harlingen overgeheveld naar de Waddenzee. De paling kan dan in de warmere gebieden zorgen voor nageslacht. Het lukt de paling niet om zelf van het binnenwater naar de Waddenzee te komen.

In Fryslân wordt met een quotum op de paling gevist. Dat ligt op de 36 duizend ton. Dit quotum is al gehaald, en dat betekent dat er niet meer naar paling gevist mag worden. Volgens Magnus van der Meer kunnen de maatregelen de paling goed helpen, maar zijn de effecten pas over een paar jaar te merken. "Het is niet zo makkelijk voor kleine glasaal om het Friese binnenwater te bereiken. Deze 1000 kilo was normaliter bestemd voor consumptie, maar wij kunnen ze nu beter uitzetten en hopen dat de kleine glasaal over drie jaar het Friese binnenwater weer in kunnen."

Trefwoorden: 
paling visserij Dupan
(advertinsje)
(advertinsje)