Oranjeboompje bij Grote Kerk is verdwenen

20 okt 2017 - 20:48
Foto: Ad Fahner

Het Oranjeboompje, dat al jaren boven de poort van de Grote Kerk in Leeuwarden praalt, staat al een tijdje niet meer op zijn plaats. Het kunstwerk is waarschijnlijk twee weken geleden door iemand meegenomen. Het is niet de eerste keer dat er in de stad kunstwerken zijn verdwenen. Zo werd afgelopen week ook de Oermoeder gestolen, een bronzen beeld bij ziekenhuis MCL.

Ad Fahner van het Historisch Centrum Leeuwarden liep kortgeleden bij de kerk langs, toen hem het ontbreken van het Oranjeboompje opviel. '' Bij de storm van twee weken geleden is het boompje losgeraakt. Ik dacht dat hij daarna misschien mee was genomen voor onderhoud, maar dat was niet zo. Het is te hopen dat het Oranjeboompje snel wordt gevonden, het is een beeldbepalend kunstwerk voor de stad.''

Het kunstwerk bij de Grote Kerk staat er al sinds 1948. In dat jaar werd het geplaatst bij de reconstructie van de stadhouderlijke grafruimte, als eerbetoon aan de 50-jarige regering van koningin Wilhelmina. Het Oranjeboompje is gemaakt door koperslager Buikstra uit Wergea. In 2002 werd het boompje gerestaureerd.

(advertinsje)
(advertinsje)