Struikelstenen geplaatst voor Joodse Drachtsters

20 okt 2017 - 20:14

Het was normale schooldag voor de leerlingen van het Drachtster Lyceum. Met speciale workshops en gastsprekers van onder ander de Anne Frank Stichting, hebben de leerlingen vrijdag stilgestaan bij de Tweede Wereldoorlog en bij twee joodse schoolgenoten die in die tijd om het leven zijn gekomen.

David en Simon Turksma zaten in de Tweede Wereldoorlog op het Drachtster Lyceum. Maar van de een op de andere dag kwamen ze niet meer op school. Ze moesten van de Duitsers naar een joodse school, waarna ze later via kamp Westerbork de dood vonden in Sobibor en Auschwitz. De jongeren die nu op het Drachtster Lyceum zitten, hebben vrijdag aan de hand van een oorlogsrecept eten klaargemaakt, een modeshow gelopen in kleding uit de jaren 40 en geluisterd naar verhalen van Amnesty International en Herinneringskamp Westerbork.

Doorgeven

Volgens docent geschiedenis Gerrit Zandbergen is dit een goede manier om jongeren bewust te maken over wat er is gebeurd in de Tweede Wereldoorlog en dit vooral door te geven aan hun toekomstige kinderen en kleinkinderen. Zo zullen de verhalen over mensen zoals David en Simon niet worden vergeten en zal er hopelijk nooit meer zoiets gebeuren. De school krijgt veel positieve reacties van de kinderen. Ze vinden het vooral heel erg wat er vroeger is gebeurd met David en Simon maar zijn blij dat er op een dag als vandaag op een speciale en leuke manier aandacht is voor het onderwerp.

Struikelstenen

Naast de workshops en lessen hebben de jongeren in samenwerking met Smelne's Erfskip struikelstenen neergelegd voor de huizen van drie families uit Drachten die zijn omgekomen, waaronder het huis van David en Simon. Het Drachtster Lyceum heeft afgelopen jaar de stenen voor de beide jongens geadopteerd. Er zijn geen nabestaanden meer van David en Simon en om die reden hebben de leerlingen de stenen geplaatst.

(advertinsje)
(advertinsje)