Aantal insecten in Fryslân afgenomen: "Het zoemt niet meer"

19 okt 2017 - 15:46

Misschien heb je er geen erg in gehad, maar er zijn tegenwoordig veel minder vliegen, wespen, bijen en vlinders dan dertig jaar geleden. Een heel groot deel van de vliegende insecten is verdwenen, zeggen Duitse onderzoekers. In bepaalde gebieden in Duitsland is het aantal insecten met driekwart afgenomen. Er is in Fryslân geen onderzoek naar gedaan, maar volgens insectendeskundige Peter de Boer is de situatie hier mogelijk nog erger. "Het zoemt niet meer buiten de natuurgebieden."

Ecologische ramp

De meeste mensen vinden het niet erg dat er wat minder van die beestjes zijn, maar het is wel een heel groot probleem. Een ecologische ramp zelfs, zegt De Boer. Insecten zijn onmisbaar voor de bestuiving van planten en ze zijn een belangrijke schakel in de natuur. Dat er minder insecten zijn, hebben we aan onszelf te danken, vindt De Boer. "Wij hebben er alles aan gedaan om ze te bestrijden en onze weidegebieden hebben we compleet ongeschikt gemaakt voor insecten. Dat heeft ook gevolgen voor de weidevogels die ze eten."

Arkjes van Noach

Volgens de insectendeskundige kunnen we nog wel iets aan de situatie doen. "We moeten vliegensvlug handelen, nu ze er nog zijn. We moeten een soort van arkjes van Noach maken als vluchthaven voor de insecten, door bijvoorbeeld meer bloemen en planten in de weilanden en onze tuinen te zetten."

Trefwoorden: 
insecten
(advertinsje)
(advertinsje)