Theunis Piersma wint Britse prijs voor trekvogelonderzoek

19 okt 2017 - 09:24
Theunis Piersma by it Waad - Foto: Geartsje de Vries

Wetenschapper en hoogleraar Theunis Piersma uit Gaast heeft een Britse prijs gewonnen voor zijn trekvogelonderzoek. Hij kreeg de Marsh Award for International Ornithology woensdagavond voor zijn onderzoek naar de migratie, ecologie en evolutie van trekvogels. De Britse jury roemde het belang van het onderzoek, dat helpt bij het signaleren waar het wad en het platteland het risico lopen op overexploitatie.

Kanaries in de kolenmijn

Piersma was bij de prijsuitreiking aanwezig en waarschuwde: "Trekvogels laten ons op nieuwe en confronterende manieren zien wat onze omgang met de wereld voor hen, en uiteindelijk ook voor ons mensen, betekent. Nu we na jaren van studie in staat zijn hen ‘te lezen’, wordt pijnlijk duidelijk hoe serieus we de trekvogels moeten nemen, als de kanaries in de kolenmijn."

1.000 pond

De Marsh Award for International Ornithology is een jaarlijkse prijs voor een individuele wetenschapper wiens internationale onderzoek van invloed is op de Britse vogelkunde, wetenschappers en vrijwilligers, verbonden aan het British Trust for Ornithology. Aan de Marsh Award is een bedrag van 1.000 Engelse pond verbonden.

(advertinsje)
(advertinsje)