"Geluidscijfers ministerie over Lelystad deugen niet"

19 okt 2017 - 06:46

Friezen zullen meer overlast krijgen van de uitbreiding van vliegveld Lelystad dan tot nu toe werd aangenomen. Dat zegt Leon Adegeest van de actiegroep HoogOverijssel. Hij kwam erachter dat de geluidscijfers die het ministerie tot nu heeft gebruikt, niet deugen. Intussen heeft het ministerie dat ook toegegeven en zal er opnieuw onderzoek worden gedaan, zo is toegezegd. Volgens Adegeest zitten er nog meer fouten in de cijfers van het ministerie. Zo wordt er volgens hem geen rekening gehouden met hoe het bestaande geluidsniveau is. In Fryslân is het relatief rustig en daardoor zal het geluid van vliegtuigen veel meer opvallen.

Vliegbewegingen

Alles zal volgens Adegeest afhangen van het aantal vliegtuigen dat overvliegt. Hoeveel dat precies worden, is nog niet duidelijk. Dat bleek woensdag op de informatieavond op het provinciehuis over de toekomst van Lelystad. Daarbij ging het vooral over de geluidsoverlast en het aantal vliegbewegingen. Volgens Van Avermaete van de Luchtverkeersleiding Nederland zullen dat in ieder geval tot 2023 niet meer zijn dan 10.000. Dat is flink minder dan de 45.000 vliegbewegingen die de overheid graag wil.

Er wordt nog nagedacht over het maken van een proefvlucht om te testen hoeveel geluid er daadwerkelijk wordt geproduceerd.

(advertinsje)
(advertinsje)