Damwâld: "Waar zijn de twee zoekende mannen uit Engeland?"

18 okt 2017 - 19:58

Heel Damwâld zoekt naar twee mensen uit Engeland die dit weekend rondliepen in de grasvelden bij De Boarken, tussen Rinsumageast en Damwâld. Ze zochten naar de plek waar in 1943 een Engelse bommenwerper neerstortte. Een van de Engelsen zou het kleinkind zijn van een van de inzittenden van het vliegtuig, de enige overlevende bij de crash: sergeant F. A. 'Curley' Painter.

Henk en Iekje van der Steege uit Damwâld waren een stukje aan het wandelen toen de Engelsen hen de weg vroegen naar De Boarken. Ze raakten met de mannen in gesprek en hoorden wat de reden van de zoektocht was. De Van der Steeges wezen de mannen de weg en zijn weer verder gewandeld. Later bedachten ze dat het wel een heel interessant verhaal was en heeft Iekje met de gemeente Dantumadiel gebeld. Zo kwam Pieter van der Bij van de historische werkgroep 'Se Foelen Foar Us' achter de zoektocht van de mannen.

"Wij willen ze graag van informatie voorzien en de precieze plek waar het vliegtuig neerstortte aanwijzen", zo zegt Van der Bij. "Als ik het niet het verkeerd heb is er zelfs nog een kuil te vinden in het veld waar het vliegtuig neerstortte." Maar voor een onbekende is dat niet makkelijk te vinden.

Met een bericht op Facebook probeert de historische werkgroep 'Se Foelen Foar Us' de Engelsen te vinden. Ze reden in een zwarte auto en zijn ongeveer 40 jaar. Waarschijnlijk zijn ze deze week nog in Fryslân. Het Facebookbericht is in het Nederlands opgesteld. Matthijs van der Steege, de zoon van het echtpaar uit Damwâld heeft contact met de BBC en de Bristol Post en heeft hen een Engels bericht gestuurd. Dit komt ook op de Facebookpagina van 'Se Foelen Foar Us'. Dat moet iets opleveren.

Volgend jaar 18 mei komt er een monument op de plek van het neerstorten: de werkgroep zou het prachtig vinden als de mannen en andere nabestaanden van de andere inzittenden daarbij aanwezig zouden kunnen zijn.

(advertinsje)
(advertinsje)