Eerste eisen in rechtszaak over grootschalige hennepteelt

18 okt 2017 - 16:50
De rjochtbank yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân, Joris Kalma

Celstraffen van 30 en zes maanden, dat waren de eisen op de eerste zittingsdag in de zaak van de grootschalige hennepteelt in Fryslân. Twee Leeuwarder verdachten van 35 en 34 jaar stonden in Leeuwarden voor de rechtbank. Ze worden verdacht van grootschalige hennepteelt en deelname aan een criminele organisatie. De officier van justitie zei dat over hennepteelt vaak luchtig wordt gedaan, maar dat het wel degelijk gaat om criminele activiteiten die ondermijnend werken. Zo is er vaak sprake van wapenbezit.

Donderdag worden de zaken van vier andere verdachten behandeld. Vrijdag volgt dan de zaak van nog twee andere verdachten en op 25 oktober moeten de laatste verdachten voor de rechter verschijnen. Twee zaken zijn aangehouden en worden later behandeld.

De zaak kwam aan het rollen na een politie-inval in een loods aan de Marconistraat in Franeker op 20 november 2015. Daar werd een grote hennepkwekerij aangetroffen. Onder de codenaam Ismene werd een diepgaand onderzoek ingesteld. Op 9 februari 2016 volgde een grote politieactie. Daarbij werden zeven verdachten aangehouden en verschillende plaatsen onderzocht. Er werd 70 kilo droge hennep gevonden. Verder werden er nog meer kwekerijen opgerold en kostbare goederen in beslag genomen.

(advertinsje)
(advertinsje)